Hitowa zupa z nietypowej kapusty. Żaden kapuśniak nie może się z nią równać

Zupy z kapusty, nazywaną kapuśniakiem, w Polsce nikomu nie trzeba przedstawiać. Danie przypada do gustu również i nam, ale postanowiliśmy nieco poeksperymentować i przygotować ją z innego składnika. W tym przepisie, zamiast surowej lub kiszonej kapusty użyjemy chińskiej kapusty pak choi. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a ty do klasycznego menu wprowadzisz nieco egzotyki.
Azjatycka zupa w twoim domu
Nieprzerwanie od kilku lat to szeroko pojęta kuchnia azjatycka zdominowała rynek gastronomi w Polsce. Zawładnęła przy tym także naszymi smakami, gustami i podejściem do jedzenia. Nic dziwnego, bo ta wyznaczająca trendy kuchnia, jest naprawdę dobra, składa się z mnóstwa warzyw, co sprawia, że jest również zdrowa. Z tej popularności oraz z własnych fascynacji, upodobań wynika przepis, który prezentujemy w dalszej części tekstu.
Jest to sposób na przygotowanie zupy z kapusty pak choi. Warzywo dostępne jest w polskich sklepach i to nawet w tych najbardziej znanych sieciach, więc z jego dostępnością nie powinno być żadnego problemu. Ten składnik sprawi, że danie będzie lekkie, smaczne, a przy tym, jak na Azję przystało, wyraziste. Ugotuj dla odmiany azjatycką zupę na obiad, a gwarantujemy, że na jakiś czas wyprawę w rejony tamtego kontynentu można odłożyć. Nie na długo jednak, bo smak dania sprawi, że będzie ona obowiązkowa.

Pak choi w roli głównej
Choć to chińska kapusta jest głównym składnikiem azjatyckiej zupy, towarzyszyć jej muszą także inne składniki. W zupie nie może zabraknąć również pieczarek, cebuli, a także przypraw, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Do podania niezbędny będzie makaron. W wypadku tego składnika panuje dowolność, bo zupę można podać z cienkim makaronem ryżowym, a także z makaronem chow mein. Polecamy jednak, aby użyć grubego makaronu udon, który doskonale połączy się z zupą, a siorbanie nie będzie wyrazem braku kultury, a tego, że danie naprawdę smakuje.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 2 kapusty pak choi
- 300 g pieczarek
- 2 szalotki
- 1 pęczek szczypioru
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 gwiazdka anyżu
- kawałek anyżu
- 30-40 ml sosu sojowego
- 100 g dowolnego azjatyckiego makaronu
- olej sezamowy
- prażony sezam
- płatki chilli

Przepis na zupę z kapusty pak choi
Do dużego garnka wlej bulion. Dodaj anyż i gotuj wywar na średnim ogniu. W tym czasie drobno posiekaj szalotki, a pieczarki pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju sezamowego i podsmaż na nim warzywa. Kiedy warzywa się zeszklą i zarumienią, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty na tarce imbir. Wlej sos sojowy i wymieszaj składniki. Smaż je przez chwilę, a następnie całość przełóż do garnka.
Kapustę umyj i pokrój na ćwiartki. Przełóż do zupy i gotuj składniki przez 15 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu dodaj makaron i gotuj go tak długo, jak wskazuje na to informacja na etykiecie. Zupę podawaj z posiekanym szczypiorkiem, szczyptą sezamu oraz ze szczyptą płatków chilli. Opcjonalnie można dodać także ugotowane jajko. Wtedy zwróć uwagę, aby żółtko było delikatnie płynne. Będzie smakowało doskonale.
Wypróbuj także przepis na roladę z karkówki, a także zapoznaj się z podanymi przez Bosacką informacjami o folii aluminiowej.






































