Niezwykły przepis Roberta Makłowicza na gołąbki w kiszonej kapuście. Palce lizać
Przyzwyczailiśmy się, że gołąbki gotuje się ze zwykłej surowej kapusty, lecz Robert Makłowicz ma na nie inny pomysł. Znany krytyk kulinarny farsz umieszcza w liściach kiszonej kapusty, tworząc zupełnie nową kompozycję smakową. Niżej wyjawiamy przepis, dzięki któremu samodzielnie wykonasz to pyszne danie.
Gołąbki w kiszonej kapuście Roberta Makłowicza wzorowane są na sarmie, czyli mięsnym farszu owiniętym kiszonymi liśćmi winogron. Sarma wywodzi się z tradycyjnej tureckiej kuchni.
Propozycja Makłowicza pozwala spróbować zupełnie nowego smaku, bez konieczności szukania nieznanych składników. Co więcej, potrawa przygotowywana jest stosunkowo szybko, co jest dużą zaletą.
Przepis na gołąbki w kiszonej kapuście
Składniki:
-
1 główka kiszonej kapusty
-
1 cebula
-
100 g boczku wędzonego
-
300 g wieprzowiny
-
300 g wołowiny
-
300 g ryżu
-
2 łyżeczki słodkiej papryki
-
sól
-
pieprz
Zacznij od włożenia całej główki kapusty do dużego garnka z wrzącą wodą. Obgotuj ją, aż liście zaczną swobodnie od niej odchodzić. Wyławiaj je, ucinaj stwardniałe fragmenty i odstawiaj do wystudzenia.
Boczek pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również posiekaj. Na zimną patelnię wrzuć boczek i zacznij go smażyć na średnim ogniu. Gdy stanie się złocisty, wrzuć do niego cebulę i smaż do zeszklenia.
Ryż ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. W misce wymieszaj ze sobą ostudzony boczek, cebulę, ryż, wołowinę, wieprzowinę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Zawiń farsz w liście.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę pozostałych liści kapusty, a na nich układaj zawinięte gołąbki. Wierzch przykryj resztką kapusty. Wstaw naczynie do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 3 godziny. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Źródło zdjęcia: canva/Creative-Family, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę
-
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
-
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Źródło: cafebabilon