Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis Roberta Makłowicza na gołąbki w kiszonej kapuście. Palce lizać
MACIEJ KULCZYNSKI/East News; canva/Joshua Resnick

Niezwykły przepis Roberta Makłowicza na gołąbki w kiszonej kapuście. Palce lizać

3 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Przyzwyczailiśmy się, że gołąbki gotuje się ze zwykłej surowej kapusty, lecz Robert Makłowicz ma na nie inny pomysł. Znany krytyk kulinarny farsz umieszcza w liściach kiszonej kapusty, tworząc zupełnie nową kompozycję smakową. Niżej wyjawiamy przepis, dzięki któremu samodzielnie wykonasz to pyszne danie.

Gołąbki w kiszonej kapuście Roberta Makłowicza wzorowane są na sarmie, czyli mięsnym farszu owiniętym kiszonymi liśćmi winogron. Sarma wywodzi się z tradycyjnej tureckiej kuchni.

Propozycja Makłowicza pozwala spróbować zupełnie nowego smaku, bez konieczności szukania nieznanych składników. Co więcej, potrawa przygotowywana jest stosunkowo szybko, co jest dużą zaletą.

Przepis na gołąbki w kiszonej kapuście

Składniki:

  • 1 główka kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • 100 g boczku wędzonego

  • 300 g wieprzowiny

  • 300 g wołowiny

  • 300 g ryżu

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od włożenia całej główki kapusty do dużego garnka z wrzącą wodą. Obgotuj ją, aż liście zaczną swobodnie od niej odchodzić. Wyławiaj je, ucinaj stwardniałe fragmenty i odstawiaj do wystudzenia.

Boczek pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również posiekaj. Na zimną patelnię wrzuć boczek i zacznij go smażyć na średnim ogniu. Gdy stanie się złocisty, wrzuć do niego cebulę i smaż do zeszklenia.

Ryż ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. W misce wymieszaj ze sobą ostudzony boczek, cebulę, ryż, wołowinę, wieprzowinę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Zawiń farsz w liście.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę pozostałych liści kapusty, a na nich układaj zawinięte gołąbki. Wierzch przykryj resztką kapusty. Wstaw naczynie do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 3 godziny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Główka kiszonej kapusty

Źródło zdjęcia: canva/Creative-Family, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cafebabilon

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy