Nikt nie wierzy, że sam robię to ciasto. Jest lepsze niż z cukierni
Owoce w jogurtowej masie zawinięte w biszkoptowe ciasto to zwyczajny-niezwyczajny pomysł na deser. Choć prezentuje się niecodziennie, to ciasto jest naprawdę łatwe i całkiem szybkie w przygotowaniu. Warto spróbować tego przepisu, a z pewnością zostanie z nami na dłużej.
Owoce w cieście
Cienkie ciasto biszkoptowe zazwyczaj określamy jako spód cukierniczych arcydzieł. Tutaj jednak robimy z ciasta roladkę, w której zamyka ono niezwykły farsz o smaku kiwi.
Za smak ten odpowiada zaś… no właśnie, kiwi – wzmocnione nietypową pianką o zwartej konsystencji. Całość jest więc nowatorskim połączeniem bardzo prostych składników. A po przekrojeniu wygląda obłędnie, prezentując niezwykle efektowny owoc, kiwi, w całej jego krasie.
Kiwi w kiwi
W naszym przepisie, dla zrównoważenia smaków , łączymy kakaowy biszkopt, śmietankowy mus i kiwi. Kanał kulinarny Cookrate Polska, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do ilustracji tego przepisu, proponuje podbicie smaku owocu przez użycie jogurtu także o smaku kiwi.
Składniki
- 5 owoców kiwi
- 6 jajek
- ½ szklanki cukru
- ⅓ szklanki mąki
- 10 g skrobi kukurydzianek
- 50 ml mleka
- 15 g masła
- 2 łyżki kakao
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 80 g cukru pudru
- 10 g żelatyny
Pieczemy roladę z kiwi
Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Jedne i drugie miksujemy osobno, z połową cukru, białka ubijając na sztywną pianę. Obie masy łączymy i mieszamy szpatułką.
Dodajemy do miski mąkę i skrobię kukurydzianą i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy roztopione masło i mleko, a po wymieszaniu – 2 łyżki kakao w proszku.
Masę wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotowemu ciastu pozwalamy przestygnąć. W tym czasie przygotowujemy krem.
W misce ubijamy śmietankę kremówkę. W osobnej miseczce jogurt mieszamy dokładnie z żelatyną . Łączymy zawartość miseczek, dodajemy cukier i jeszcze raz mieszamy na jednolitą masę.
Masę wykładamy na biszkoptowy spód i dokładnie rozprowadzamy. Wzdłuż jednej z krawędzi układamy obrane owoce kiwi, smarujemy je po wierzchu resztą jogurtowego kremu i zawijamy, tworząc roladę z kiwi w środku.
Ciasto owinięte papierem do pieczenia lub folią kuchenną wstawiamy do lodówki na ok. dwóch godzin . Przed pokrojeniem upewniamy się, że żelatyna z jogurtem dobrze stężała.
Wypróbuj też przepis na ciasto kakaowo-bananowe i turecką przekąskę z marchwi .