Smakosze.pl Przepisy Obłędne faworki bez jajek, śmietany i cukru
canva/ALLEKO

Obłędne faworki bez jajek, śmietany i cukru

16 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Już jutro tłusty czwartek, a więc święto pączków i faworków. Te drugie są nieco mniej pracochłonne, możesz więc przygotować je własnoręcznie. Pomocny może okazać się nasz przepis na faworki bez jajek, śmietany i cukru. Wychodzą kruche i delikatne, po prostu obłędne.

Ciasto na faworki bazuje na mące, żółtkach i śmietanie. Czasami jednak nie mamy pod ręką tych wszystkich składników lub z jakiegoś powodu nie możemy jeść jajek lub nabiału. Jak się okazuje, bez ich dodatku też można zrobić idealne faworki. Przekonajcie się o tym sami.

Obłędne faworki bez jajek, śmietany i cukru

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 łyżki oleju

  • duża szczypta soli

  • ok. 1 szklanka ciepłej wody

  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie faworków

Mąkę przesiej do miski. Dodaj 4 łyżki oleju i rozcieraj go z mąką, aż składniki dobrze się połączą.

Do mąki dodaj szczyptę soli, a także wodę. Składniki wymieszaj, a gdy się połączą, przełóż je na stolnicę i zagnieć gładkie ciasto. Wyrabiaj je minimum 5 minut.

Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15-30 minut, by nabrało odpowiedniej elastyczności.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go w paski szerokości ok. 3 cm. Potem każdy pasek podziel na kawałki o długości ok. 12 cm.

W środku każdego paska zrób nacięcie wzdłuż. Przez powstały otwór przełóż jeden koniec faworka i wywiń go.

W rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Włóż do niego faworki i smaż je, aż będą z obu stron złociste. Wyjmij je na półmisek wyłożony papierowymi ręcznikami, oprósz cukrem pudrem.

Jeśli szukasz klasycznego przepisu na faworki , zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też recepturę na oryginalne faworki z ziemniaków .

faworki
faworki

Żródło zdjęcia: canva/RobsonPL

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wszystkojestwglowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy