Niezwykły przepis na pyszne faworki z ziemniaków
Faworki i Tłusty Czwartek to nierozerwalne połączenie, z którego mało który smakosz jest w stanie zrezygnować. Aby zachwycić swoich bliskich kunsztem kulinarnym, zaskocz ich faworkami na bazie ziemniaków. Taka wersja słodkiej przekąski jest równie krucha co klasyczna, a jeśli użyjesz ziemniaków o żółtym miąższu, będzie miała intensywniejszy kolor.
Faworki jawią się jako skomplikowany w przygotowaniu deser, który wymaga wielu lat doświadczenia i wprawy. W praktyce zrobienie faworków własnymi rękoma nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Co więcej, ziemniaczane faworki nie potrzebują tak intensywnej pracy. Zwykłe faworki trzeba uderzać wałkiem przez kilkanaście minut - poniższa masa po wstępnym zagnieceniu jest gotowa do rozwałkowania.
Przepis na faworki z ziemniakami
Składniki:
1 kg kartofli
250 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
olej
Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki, umycia ich, pokrojenia na mniejsze kawałki i ugotowania w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę i umieść w misce.
Do ziemniaków wsyp przesianą z cukrem pudrem mąkę oraz sól. Szybkimi i energicznymi ruchami wymieszaj i zagnieć ciasto, aż stanie się elastyczne. Podziel je na kilka części, każdą rozwałkuj na grubość 5 mm.
Wycinaj z płatów paski, zrób w ich środku nacięcia, a następnie przewlecz przez nie jeden koniec paska. Smaż je na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem, aż staną się brązowe. Ciepłe faworki oprósz cukrem pudrem. Gdy przestaną być chrupiące, odgrzej je przez kilka minut w piekarniku. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować z kawy pyszny deser. Ten tekst wyjawia co dodać do kawy, aby stracić ochotę na słodycze.
Źródło zdjęcia: canva/czarny_bez, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kukbuk