Smakosze.pl Przepisy Obłędne kopytka z czosnkiem niedźwiedzim
canva/revenaif

Obłędne kopytka z czosnkiem niedźwiedzim

10 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kopytka są jednymi z najpopularniejszych klusek ziemniaczanych. Zwykle robimy je z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli chcecie odmienić ich smak, dodajcie do ciasta drobno posiekany, zielony dodatek. Oto jak przygotować obłędne kopytka z czosnkiem niedźwiedzim.

Zielenina jest dodatkiem, który podnosi smak i wartość odżywczą każdej potrawy. Zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych, a także innych, wartościowych składników. Ma orzeźwiający zapach i wyraźny smak.

Najpopularniejszą zieleniną w naszej kuchni jest natka pietruszki, szczypiorek i koperek. Jednak bez problemu można też kupić aromatyczne zioła. Wśród nich jest niezwykle aromatyczny i zdrowy czosnek niedźwiedzi.

Obłędne kopytka z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 jajka

  • garść zielonych liści czosnku niedźwiedziego

  • sól

  • olej

Przygotowanie kopytek

Ziemniaki obierz, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź, osusz, lekko przestudź i przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem. Wystudź.

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jajka i posiekane liście czosnku. Składniki wymieszaj, a potem szybko zagnieć z nich gładkie ciasto.

Ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałek, podsypując go mąką. Wałek ciasta lekko spłaszcz i pokrój na kluski.

W dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, dodaj 2 łyżki oleju, wrzuć do niej kopytka. Gotuj je na niedużym ogniu i wyjmij łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.

Kopytka podawaj jako samodzielne danie, np. z sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, np. do duszonych mięs.

Jeśli chcesz poznać przepisy na inne kluski ziemniaczane, zajrzyj na naszą stronę. Zobacz, jak przygotować czarne kluski , a także jak zrobić kluski śląskie .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obzarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy