Smakosze.pl Przepisy Obłędne kotlety mielone z piekarnika od Jakuba Kuronia
canva/Tatiana Volgutova, Getty Images

Obłędne kotlety mielone z piekarnika od Jakuba Kuronia

20 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jesteśmy przyzwyczajeni, że kotlety mielone smaży się na patelni - jak się okazuje, można zrbić je inaczej. Dobrym pomysłem jest upieczenie ich w piekarniku. Z poniższym przepisem od Jakuba Kuronia kotlety wyjdą idealnie soczyste.

Kotlety mielone nie są wymagającym daniem, dlatego każdy może się za nie zabrać bez żadnych kłopotów. Wystarczy kupić dobre jakościowo składniki, a kotlety będą obłędne.

Zamiast korzystania z patelni i oleju, co generuje dodatkowe kalorie, warto upiec mięsne kotlety w piekarniku. Jeśli chcesz się odchudzić bądź preferujesz potrawy bardziej odżywcze, piekarnik jest najlepszym wyborem.

Przepis na kotlety mielone z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg mielonej wieprzowiny

  • 2 jajka

  • 2 bułki

  • 2 ząbki czosnku

  • odrobina imbiru

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 5 łyżek natki pietruszki

  • 4 łyżki siekanej dymki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od rozgrzanie piekarnika do temperatury 230 stopni Celsjusza. W misce umieść mięso, jajka, bułki namoczone w mleku i odciśnięte, przeciśnięte ząbki czosnku, tarty imbir, musztardę, natkę pietruszki, dymkę, sól i pieprz.

Wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji. Na blaszce do pieczenia rozłóż pergamin. Z masy mięsnej uformuj sporej wielkości kotlety.

Ułóż kotlety na pergaminie i wsuń blachę do piekarnika. Piecz przez 10-12 minut, aż mięso nabierze brązowego koloru. Podawaj z mizerią i ziemniakami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety z kapusty. Ten tekst zdradza przepis na soczystego klopsa.

Kotlety mielone

Źródło: Canva /senatorek, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy