Jak zrobić soczysty klops?

Pieczeń rzymska, inaczej określana jako klops, jest tania, łatwa w przygotowaniu, a także przepyszna - kto nie lubi soczystego mięsa zapieczonego z przyprawami? Aby zrobić ją najlepiej, nie wyrabiaj zbyt długo mięsa. Inaczej pieczeń może rozpaść się podczas pieczenia lub wyjść zbyt sucha.
Pieczeń rzymska, przez innych nazywana po prostu klopsem, nie wymaga od gotującego żadnej wprawy, ani wysiłku. Trzeba jednak spełnić kilka warunków, aby zawsze udała się na 100%.
Przede wszystkim mięso nie może zostać zanadto wyrobione, a jego temperatura powinna być jak najniższa. Najlepsze jest stosunkowo tłuste mięso, aby zachowało w sobie jak najwięcej soków.
Przepis na soczysty klops
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
40 g bułki
pół szklanki mleka
olej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól
pieprz
garść świeżej pietruszki
250 g boczku
Bułkę namocz w mleku, a gdy zmięknie, wrzuć ją do miski. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju, aż stanie się lekko brązowa. Mięso wyjęte wprost z lodówki włóż do bułki oraz cebuli.
Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól, pieprz oraz siekaną pietruszkę. Wymieszaj masę. Formę keksówke wyłóż plasterkami boczku i przełóż do niej masę mięsną.
Dobrze ugnieć mięso, aby nie było w środku powietrza. Zakryj plastrami boczku wierzch mięsa i wstaw je do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez jedną godzinę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych. Ten tekst zdradza przepis na pyszne pieczone żeberka według Magdy Gessler.

Źródło zdjęcia: canva/stockfotocz, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: magazynkuchenny



































