Obłędnie puszyste racuchy bez jajek
Idealne racuchy powinny być miękkie i pulchne. Efekt ten zapewnia dodatek spulchniacza. A czy da się zrobić puszyste racuchy bez jajek? Jak się okazuje, jest to możliwe. Taka opcja z pewnością będzie rozwiązaniem, gdy właśnie zabraknie ci jajek lub gdy po prostu nie możesz ich jeść.
By przygotować racuchy, potrzebujesz zwykle mąki, jajek, mleka i spulchniacza. Okazuje się jednak, że pyszne racuchy można zrobić nawet bez dodatku jajek. Sam spulchniacz najwyraźniej robi tu największą robotę, bo racuchy są puszyste i trudno zauważyć, że jakiegoś składnika w nich brakuje. Każdy powinien zapamiętać, że woda, w której rozpuszczane są drożdże, musi być podgrzana. Dopiero wówczas nasze racuchy będą należycie puszyste .
Puszyste racuchy bez jajek
Składniki:
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1,5 szklanki ciepłej wody
-
5 dag świeżych drożdży
-
3 łyżki cukru
-
2 łyżki oleju
-
szczypta soli
-
4 jabłka
-
olej do smażenia
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Drożdże rozmieszaj w ciepłej wodzie. Odstaw je do wyrośnięcia. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i olejem. Dolewaj drożdżowy rozczyn, mieszając całość łyżką.
Gdy ciasto będzie gładkie, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki.
Stolnicę oprósz mąką. Łyżką maczaną w oleju nabieraj porcje ciasta i formuj z niego racuchy na stolnicy. Każdy posyp jabłkami, odstaw do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź uformowane racuchy i smaż je po ok. 2 minuty z każdej strony.
Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem, od razu podawaj.
Wskazówki:
-
Wszystkie składniki racuchów powinny mieć temperaturę pokojową. Woda powinna być dość dobrze ciepła.
-
Racuchy należy smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu.
Jeśli szukasz innych przepisów na racuchy, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy recepturę na racuchy na maślance , a także przepis na wytrawne racuchy z kiełbasą .
Źródło zdjęcia: canva/phodopus
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kokilka.blogspot, kwestiasmaku