Obłędnie pyszne kotlety z brokułów
Kotlety kojarzą nam się przeważnie z mięsnym daniem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je w warzywnej odsłonie. W tym zadaniu doskonale sprawdzają się przepyszne brokuły. Za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki, zyskają jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Nie da się ukryć, że kotlety z brokułów już same w sobie są nie lada specjałem. Tym razem wzbogacimy ją o niezwykle aromatyczną przyprawę, dzięki której specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się oprzeć.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Brokułowe kotlety z dodatkiem wędzonej papryki
Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Zazwyczaj smakosze sięgają po przepisy na kultowe schabowe i mielone. Jednak liczne grono wielbicieli kulinariów z miłą chęcią zajada także warzywne kotlety .
Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kotlety mielone z obłędnym dodatkiem . Dziś wypróbujemy recepturę na specjał z brokułów. Ich smak zostanie wzbogacony dzięki wędzonej papryce. Jakie składniki musimy przygotować?
-
brokuł
-
cebula
-
jajko
-
45 g płatków owsianych
-
60 g bułki tartej
-
100 g startego żółtego sera
-
4 g wędzonej papryki w proszku
-
2 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz
-
olej
Prosty przepis na przepyszne kotlety z brokułów
Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 7 minut. Po tym czasie warzywo odcedzamy i rozgniatamy . Dobrze sprawdzi się w tym zadaniu najzwyklejszy widelec.
Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wzbogacamy ją o wyciśnięte ząbki czosnku. Mieszankę przekładamy do miski z brokułem . Całość uzupełniamy o jajko, bułkę tartą, ser, płatki owsiane oraz przyprawy. Wśród nich nie może zabraknąć papryki wędzonej.
Z powstałej masy formujemy kotlety. Możemy je obtoczyć w bułce tartej, jednak nie jest to konieczne . Brokułowe frykasy smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy zarumienią się z obu stron, wówczas są już gotowe.
Kotlety brokułowe przed podaniem warto wyłożyć na ręczniki papierowe. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Godne uwagi są również przepyszne kotlety z kalafiora .
Canva / ironstuff
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis