Smakosze.pl Przepisy Obtocz w mące i usmaż. Przysmak z barów mlecznych i stołówek bije mielone na głowę
Fot. Canva/pixelshot

Obtocz w mące i usmaż. Przysmak z barów mlecznych i stołówek bije mielone na głowę

7 sierpnia 2024

Kotlety mielone to po dziś dzień obowiązkowa pozycja na polskich stołach. Jednak mają też swoją zapomnianą odmianę. Warto czasem wracać smakiem do dawnych wariantów dań. Te kotlety były przysmakiem w barach mlecznych i na stołówkach.

Bryzole jak w PRL

Kotlety z całych kawałków mięsa, jak steki albo sznycle, miały zawsze swoje niekwestionowane miejsce w naszych kuchniach. Przy nich kotlety z mięsa mielonego – może nie licząc szlachetnego tatara – wyglądają trochę jak ubodzy kuzyni. Ale jest też sposób, by upodobnić mielonego do jego bardziej szlachetnych kuzynów.

Tak powstał bryzol . Cienkie, wyglądające jak rozbite kotlety z mięsa mielonego powstały we Francji i cieszyły się niezłą reputacją. PRL zaś zaadaptował je jako swego rodzaju próbę zrobienia czegoś z niczego. Serwowano go w barach mlecznych i stołówkach pracowniczych , dlatego wielu z nas tęskni za tym smakiem.

smażone kotlety mielone
Fot. Canva
Zastąpiłem ziemniaki w ogórkowej tym warzywem. Wszyscy pukali się w głowę, a potem błagali o dokładki

Smażymy bryzol

Spróbujmy go więc odtworzyć. Do przygotowania naszych bryzoli używać będziemy mięsa z łopatki wieprzowe j . Można jednak pokusić się o bardziej szlachetne wydanie z cielęciny.

Składniki

  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane do smażenia

Dodatkowo:

  • 300 g pieczarek
  • cebula

Bryzol jak w PRL

Mięso mielimy grubo, a najlepiej – siekamy nożem na małe, ale wyczuwalne kawałki . Dodajemy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na kleistą, jednolitą masę.

Mięsną masę dzielimy na kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Rozpłaszczamy je szklanką, by powstały placuszki o grubości poniżej centymetra .

Bryzole dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, aż będą złociste z obu stron i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i układamy na mięsie. Smacznego!

Wypróbuj też przepisy na nietypową zupę ogórkową i skyrnik .

surowe mięso
Fot. Canva
Nikt nie wierzy, że ten sernik robię z 4 składników. Wygląda jak z najlepszej cukierni i zawsze się udaje
W Dino do reszty już zwariowali. Warzywa i owoce kilkadziesiąt procent taniej, trzeba się spieszyć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy