Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zastąpiłem ziemniaki w ogórkowej tym warzywem. Wszyscy pukali się w głowę, a potem błagali o dokładki
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.08.2024 14:16

Zastąpiłem ziemniaki w ogórkowej tym warzywem. Wszyscy pukali się w głowę, a potem błagali o dokładki

zupa ogórkowa
Canva/stockphotostudio

W tym prostym przepisie na jedną z ulubionych zup Polaków przygotowujemy ją z nietypowym składnikiem. Choć większość z nas serwuje ogórkową z ziemniakami lub ryżem. Tutaj sięgamy po produkt, ktory od niedawna jest coraz bardziej dostępny w naszych sklepach.

Zupa z wkładką

Węglowodanowy dodatek do zupy zmienia ją w sycący posiłek. Dlatego większość naszych płynnych dzieł tej kulinarnej sztuki ma w sobie jakiś dodatek skrobiowy. W naszych głębokich talerzach lądują przeważnie ziemniaki, trochę rzadziej ryż i makaron. Wyjście poza tę wielką trójkę zdarza się nieco rzadziej.

My jednak polecamy, by odważyć się przełamać jej panowanie. W naszych sklepach co i raz pojawiają się jakieś nowości. W ciągu ostatnich kilku lat bardzo spopularyzowały się bataty. W tym przepisie dodajemy je do zupy pomidorowej zamiast ziemniaków.

ogórkowa z marchewką

Nikt nie wierzy, że ten sernik robię z 4 składników. Wygląda jak z najlepszej cukierni i zawsze się udaje

Bataty, czyli słodkie ziemniaki

Bardzo bogate w skrobię czerwone bulwy doskonale znane są w całej tropikalnej części świata. Obie ich nazwy – bataty i słodkie ziemniaki – nawiązują do ich bardziej popularnego kuzyna kartofla. Mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy i mikroelementy.

Bataty rzeczywiście są słodkawe w smaku, ale w wypadku zupy ogórkowej to nie problem, gdyż dodajemy do niej na co dzień marchewkę, warzywo o podobnym profilu smakowym. Kiedy ugotujemy ogórkową z batatami, marchewkę możemy pominąć.

Składniki

  • 1,5 l rosołu
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 120 ml wody spod ogórków
  • 300 g batatów
  • 1 pietruszka
  • ¼ średniego selera
  • 1 mały por
  • Pęczek posiekanego koperku
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Gotujemy ogórkową na batatach

Bataty obrabiamy tak samo jak ziemniaki do zupy. Obieramy je i kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę, pora zaś w plasterki.

Warzywa podsmażamy na patelni, przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Gotujemy, aż staną się miękkie. Do zupy dodajemy zmiażdżony czosnek i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy wszystkie smaki są już połączone, dodajemy ogórki starte na tarce o grubych okach oraz sok z ogórków. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Wypróbuj też przepisy na marynowaną cebulę i frytki jak z fast foodu.

ogórkowa w czarnej misce