Smakosze.pl Dieta Dlaczego warto pić na czczo ocet jabłkowy?
Canva.com / YelenaYemchuk

Dlaczego warto pić na czczo ocet jabłkowy?

12 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Ocet jabłkowy jest znany ludzkości już od czasów starożytnych. Już wtedy uznawano go za bardzo zdrowy produkt. Pito go w przypadku wielu przypadłości. Współczesna nauka potwierdza, że ocet jabłkowy może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Jakie sekrety skrywa ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy dodajemy do różnych potraw. Niektórzy wzbogacają nim sałatki lub zupy. Dzięki niemu dania zyskują charakterystyczny kwaskowy smak . Niepozorny ocet jabłkowy skrywa wiele cennych właściwości, obok których ciężko przejść obojętnie.

Ocet jabłkowy ma długą historię. Portal Poradnik Zdrowie donosi, że znano go nawet 5 tysięcy lat przed naszą erą. W związku z tym towarzyszy on ludzkości niemal od początków cywilizacji. Już Hipokrates zalecał jego spożywanie w przypadku kaszlu oraz przeziębienia. W takiej sytuacji należało zmieszać go z miodem.

(Canva.com / IngridHS)

Ocet jabłkowy może nam przynieść wiele korzyści. Jedną z nich jest bez wątpienia wsparcie podczas odchudzania. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Racjonalni, ocet jabłkowy zawiera pektyny, które pobudzają enzymy trawienne. Dzięki temu szybciej odczuwamy uczucie sytości . Rzecz jasna sam ocet jabłkowy nie zastąpi nam ćwiczeń i zbilansowanej diety.

Najlepiej sięgać po ocet jabłkowy na 20 minut przed pierwszym posiłkiem. Wystarczy jedna lub dwie łyżki dziennie. Ocet jabłkowy możemy rozcieńczyć wodą. Nie zaszkodzi wzbogacić go o miód. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak ten słodki produkt wpływa na nasze zdrowie .

(Canva.com / AniHobel)

Ocet jabłkowy w trosce o zdrowie

Mało kto spodziewałby się, że ocet jabłkowy może być tak zdrowy. Niepozorny produkt znacząco wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Z pewnością jego dodatek w codziennym jadłospisie pomoże wielu smakoszom . Co może nam dać ocet jabłkowy?

  • Ocet jabłkowy uchodzi za naturalny probiotyk

  • Wyrównuje poziom cukru we krwi

  • Ocet jabłkowy jest uznawany za źródło antyoksydantów

  • Ocet jabłkowy przyśpiesza spalanie tłuszczy

  • Obniża poziom cholesterolu we krwi

  • Wzmacnia odporność organizmu

  • Usprawnia procesy trawienne

Wyżej wymienione zalety bez wątpienia stawiają ocet jabłkowy w korzystnym świetle. Pamiętajmy jednak o tym, by upewnić się, czy nasz stan zdrowia pozwala na jego stosowanie. Wszelkie wątpliwości najlepiej skonsultować z lekarzem .

Ocet jabłkowy z łatwością przygotujemy w domowym zaciszu. Już wcześniej przedstawialiśmy niezawodny przepis . Wykorzystuje się w nim obierki z jabłek. Warto w pełni wykorzystywać produkty spożywcze.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Racjonalni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy