Smakosze.pl
Ocet jabłkowy z obierek

Pixabay / pasja1000

Domowy ocet jabłkowy z obierek

8 Marca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Ocet jabłkowy idealnie pasuje do wielu sałatek. Zamiast kupować go w sklepie, postaw na produkt domowej roboty. Wystarczy, że masz pod ręką obierki po jabłkach, a przygotowanie takiego specyfiku zjamie ci parę chwil. Jest to też świetny sposób na

Ocet jabłkowy, który stoi w naszej kuchni najczęściej pochodzi ze sklepu. Jednak jego bardziej naturalna wersja jest o wiele lepsza i zdrowsza. Po pierwsze dokładnie wiemy, co się w nim znajduje, po drugie możemy zrobić go z owocowych resztek, których w każdym domu nie brakuje.

Ocet jabłkowy jest często stosowany przez ludzi na diecie, którzy piją go z wodą zaraz po przebudzeniu. W taki sposób pobudzają swój metabolizm i zmniejszają łaknienie, co ułatwia zrzucanie kilogramów. 

Ten napój może więc pomóc osobom będącym na diecie. Dieta odchudzająca, oparta na spożywaniu octu jabłkowego zakłada jego regularne picie wraz z wodą – z zachowaniem odpowiednich proporcji. Zaleca się sięganie po mieszankę trzy razy dziennie przed posiłkiem i stosowanie diety średnio tydzień, a następnie zrobienie przynajmniej miesięcznej przerwy. Oczywiście wszelkie tego typu diety mogą być stosowane tylko po konsultacji z lekarzem.

Ocet jabłkowy z obierek jest niezwykle zdrowy

Ocet jabłkowy ma wiele niesamowitych właściwości. Jedną z najważniejszych jest jego działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Jak dowodzą wyniki badań, wykazuje on też działanie przeciwnowotworowe.

Ocet z jabłek to też świetny lek na przeziębienie. Ma za zadanie wspierać odporność w okresie największej zachorowalności, gdy organizm jest bardzo osłabiony. Pomaga w udrożnieniu zatkanego nosa, gdyż sprzyja rozrzedzeniu wydzielin. Więcej o powodach, dla których warto pić ocet jabłkowy, przeczytasz tutaj.

Sekretem najlepszego octu są naturalne i organiczne jabłka. Dobre jabłka, które nie były pryskane pestycydami, gwarantują, że ocet będzie idealnie kwaśny. Aby zdobyć dobre owoce wystarczy dokładnie rozejrzeć się na lokalnym targu. Nieregularne, pełne plam owoce są znakiem, że drzewo nie było pryskane i właśnie takie jabłka są idealne do wykonania octu. O zaletach jedzenia jednego jabłka dziennie, możesz przeczytać tutaj.

Jak przygotować ocet jabłkowy z obierek?

Składniki: 

  • 3 kilogramy obierek z jabłka

  • 3 litry wody

  • 6 łyżek cukru (najlepiej użyć brązowego)

Obierki dokładnie umyj, osusz i ułóż w obszernym słoju. Naczynie powinno być wystarczająco duże, abyś mógł bez przeszkód w nim mieszać. Pamiętaj, aby było czyste i wyparzone.

Obierki zalej ciepłą wodą z rozpuszczonym cukrem. Ważne, aby były one całkowicie zakryte płynem, inaczej ryzykujesz pojawieniem się pleśni. Jeśli obierki pływają na powierzchni, nakryj je talerzem. Przemieszaj całość i zakryj słój lnianą ściereczką.

Odstaw naczynie w ciemne i ciepłe miejsce na kilka tygodni. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni. Codziennie warto zamieszać ocet czystą łyżką, co przyspieszy fermentację i zmniejszy ryzyko pojawienia się pleśni. Oznaką zakończenia procesu jest zniknięcie piany. Gdy to nastąpi, przelej ocet do czystych, wyparzonych szklanych butelek i przechowuj je w ciemnym, chłodnym miejscu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
Pokrzywy

Porady

Prosty sposób na odżywczy nawóz z pokrzywy

Czytaj więcej >
Puszka w misce z lodem

Porady

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

Czytaj więcej >