Smakosze.pl Dieta Odkąd piję "smoczą herbatę", schudłam już 3 kg. Była hitem w PRL-u
Fot. Canva

Odkąd piję "smoczą herbatę", schudłam już 3 kg. Była hitem w PRL-u

8 stycznia 2025
Autor tekstu: Monika Dec

“Smocza herbata” była hitem w PRL-u. Dziś znowu wraca do łask. Zasługuje na uwagę nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale również swoje właściwości. Napój wspiera odchudzanie, dlatego warto dołączyć go do noworocznej diety. Nie jest drogi i z łatwością znajdziesz go w większości sklepów spożywczych.

Herbata do zadań specjalnych

Nie tylko czarna i zielona. Warto przypomnieć sobie też o bijącej rekordy popularności w czasach PRL-u czerwonej herbacie. Oolong, Pu -erh oraz Puszong to jej najpopularniejsze odmiany. Osoby będące na dietach powinny zainteresować się szczególnie - Pu erh, która przyśpiesza metabolizm oraz wspomaga spalanie tłuszczu.

To nie koniec dobrych wieści. Herbata pu erh obniża poziom cholesterolu we krwi oraz opóźnia procesy starzenia. Dobrze działa na układ pokarmowy. Jest zalecana wszystkim, którzy borykają się z uciążliwymi wzdęciami. Może też zastąpić inny uwielbiany napój.

herbata

Włóż mandarynki do miski, dodaj 2 jajka. Receptura powinna dostać medal, jest cudowna

Czerwona herbata zamiast małej czarnej

Czerwona herbata zawiera kofeinę oraz teobrominę. Dzięki temu, może być doskonałym zastępstwem dla kawy. To doskonała alternatywa dla wszystkich osób, które nie przepadają za smakiem “małej czarnej” . Przygotowują napój warto jednak pamiętać o kilku znaczących szczegółach. A przede wszystkim o sposobie jej zaparzania.

Herbatę należy zalać wodą o temperaturze 90 stopni C i parzyć przez około 5 minut. Wtedy najlepiej wydobędziemy jej smak, aromat i słynne właściwości. Kiedy najlepiej ją pić?

Czerwona herbata nie tylko na odchudzanie

Wiele osób zastanawia się, kiedy pić czerwoną herbatę, aby zgubić kilogramy. Odpowiedź jest prosta. Najlepiej sięgać po nią tuż po każdym posiłku. Zapobiegnie to wchłanianiu się tłuszczu do organizmu. Pomimo licznych zalet, ten napój nie jest zalecany wszystkim.

Przeciwskazaniem do picia czerwonej herbaty jest m.in. ciąża, karmienie piersią, anemia i osteoporoza. Napój zawiera kofeinę, która może prowadzić do pobudzenia organizmu i bezsenności, dlatego w przypadku wątpliwości, przed jej spożyciem skonsultuj się z lekarzem.

Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na wyjątkowe napoje m.in. herbatę z liści laurowych i napój na bazie kefiru .

mocny napar
fot. Canva
Koniec z tarciem ziemniaków. Placki ziemniaczane można zrobić o wiele szybciej
Łączę ziemniaki, brokuły i jajko. Tak prostego obiadu jeszcze nigdy nie jadłem
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy