Smakosze.pl Przepisy Oprócz cebuli dodaj do mleka 2 składniki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne
Screen filmu pochodzi z kanału speedychef1 na TikToku

Oprócz cebuli dodaj do mleka 2 składniki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne

4 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Robisz na obiad kotlety schabowe? Do mleka i cebuli dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Namoczone w aromatycznej mieszance mięso staje się jeszcze smaczniejsze, bardziej soczyste i delikatne. Schabowe namocz 2- 3 godziny przed smażeniem. Wtedy będą najlepsze.

Niecodzienny sposób namaczania mięsem sekretem doskonałych schabowych

Na kanale @speedychef1 na TikToku możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów kulinarnych i prostych sztuczek na jeszcze smaczniejsze dania. Niedawno popularny tiktoker zdradził swoją recepturę na kotlety schabowe. Nigdy nie były tak pyszne.

Kotlety schabowe zwykle moczymy w zimnym mleku i cebuli. Tiktoker do tej mieszanki dodał jeszcze liście laurowe i ziele angielskie. Mięso moczymy przez 2- 3 godziny i smażymy na maśle klarowanym, oleju rzepakowym lub smalcu.

Kotlety schabowe po namaczaniu bardzo dokładnie osuszamy. Dopiero wtedy panierujemy w mące, jajkach i bułce tartej. W ten sposób panierka nie oddzieli się od mięsa podczas smażenia. Mąka dodatkowo zabezpieczy schab przed wysuszeniem. Schabowe będą bardzo soczyste. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału @speedychef1 na TikToku.

Ruszyło o 6 rano we wszystkich Biedronkach. Masło, makaron i kawa za ułamek ceny

Składniki na najlepsze schabowe. W sam raz na rodzinny obiad

Składniki na 4 kotlety:

  • 4 kawałki schabu bez kości
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • mleko
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy, smalec lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić soczyste schabowe? Nikt im się nie oprze

Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety. Następnie natrzyj solą i pieprzem i odstaw. Do miski włóż pokrojoną w piórka cebulę, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.

Wlej mleko, włóż kawałki schabu i wstaw do lodówki na 2- 3 godziny. Po tym czasie dokładnie osusz, obtocz w mące pszennej, jajkach i bułce tartej. Schabowe smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Przygotuj kotlety mielone według przepisu Gessler . Do masy dodaje sekretny składnik. Mielone wychodzą obłędnie. Kotlety przygotujesz także z uwielbianej ryby- tu poznasz przepis na kotlety z dorsza według Tomasza strzelczyka.

Zapomnij o jajkach. Najlepsze naleśniki zrobisz z 3 składników
Co się dzieje z cenami warzyw? Dorównały już mięsu
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy