Oprócz cebuli dodaj do mleka 2 składniki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne
Robisz na obiad kotlety schabowe? Do mleka i cebuli dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Namoczone w aromatycznej mieszance mięso staje się jeszcze smaczniejsze, bardziej soczyste i delikatne. Schabowe namocz 2- 3 godziny przed smażeniem. Wtedy będą najlepsze.
Niecodzienny sposób namaczania mięsem sekretem doskonałych schabowych
Na kanale @speedychef1 na TikToku możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów kulinarnych i prostych sztuczek na jeszcze smaczniejsze dania. Niedawno popularny tiktoker zdradził swoją recepturę na kotlety schabowe. Nigdy nie były tak pyszne.
Kotlety schabowe zwykle moczymy w zimnym mleku i cebuli. Tiktoker do tej mieszanki dodał jeszcze liście laurowe i ziele angielskie. Mięso moczymy przez 2- 3 godziny i smażymy na maśle klarowanym, oleju rzepakowym lub smalcu.
Kotlety schabowe po namaczaniu bardzo dokładnie osuszamy. Dopiero wtedy panierujemy w mące, jajkach i bułce tartej. W ten sposób panierka nie oddzieli się od mięsa podczas smażenia. Mąka dodatkowo zabezpieczy schab przed wysuszeniem. Schabowe będą bardzo soczyste. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału @speedychef1 na TikToku.
Składniki na najlepsze schabowe. W sam raz na rodzinny obiad
Składniki na 4 kotlety:
- 4 kawałki schabu bez kości
- cebula
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- mleko
- sól, pieprz
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- olej rzepakowy, smalec lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić soczyste schabowe? Nikt im się nie oprze
Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety. Następnie natrzyj solą i pieprzem i odstaw. Do miski włóż pokrojoną w piórka cebulę, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
Wlej mleko, włóż kawałki schabu i wstaw do lodówki na 2- 3 godziny. Po tym czasie dokładnie osusz, obtocz w mące pszennej, jajkach i bułce tartej. Schabowe smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Szukasz pomysłu na pyszny obiad? Przygotuj kotlety mielone według przepisu Gessler . Do masy dodaje sekretny składnik. Mielone wychodzą obłędnie. Kotlety przygotujesz także z uwielbianej ryby- tu poznasz przepis na kotlety z dorsza według Tomasza strzelczyka.