Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler zawsze dodaje 3 łyżeczki tej przyprawy do masy na kotlety mielone. Wychodzą perfekcyjne

Gessler zawsze dodaje 3 łyżeczki tej przyprawy do masy na kotlety mielone. Wychodzą perfekcyjne

Kotlety mielone Magdy Gessler
canva/TheMalni

Kotlety mielone powinny być soczyste i aromatyczne. Zaproponowany przez Magdę Gessler dodatek majeranku idealnie podkreśli smak wołowo-wieprzowej mięsnej masy. Musicie spróbować — przygotowanie dania jest niesamowicie proste.
 

Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 800 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 3 średnie cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia pieczywa
  • 3 łyżeczki majeranku
  • bułka tarta
  • 2 duże jaja
  • zimna woda
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić znakomite kotlety mielone? Magda Gessler dodaje majeranku

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, by zmiękła. Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy do niego trochę wody. Wyrabiamy przez 3 minuty.

Dodajemy przestudzoną cebulę, jaja, majeranek, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka. Solimy i oprószamy pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy lekko spłaszczone owale.

Obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety mielone Magdy Gessler smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, do zrumienienia z obu stron. Gotowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu.

 

Kotlety mielone Magdy Gessler są pyszne.png

Źródło: kuchnia.wp

Z czym podać kotlety mielone?

Do aromatycznego mięsnego dania warto zaserwować zdrową kaszę lub ziemniaki z wody. Nie zapomnijcie o zdrowej surówce. Szczególnie polecamy colesława z czerwonej kapusty oraz kompozycję z selera, marchewki i jabłka.