Gessler zawsze dodaje 3 łyżeczki tej przyprawy do masy na kotlety mielone. Wychodzą perfekcyjne
Kotlety mielone powinny być soczyste i aromatyczne. Zaproponowany przez Magdę Gessler dodatek majeranku idealnie podkreśli smak wołowo-wieprzowej mięsnej masy. Musicie spróbować — przygotowanie dania jest niesamowicie proste.
Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 800 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 3 średnie cebule
- 1 czerstwa bułka
- mleko do namoczenia pieczywa
- 3 łyżeczki majeranku
- bułka tarta
- 2 duże jaja
- zimna woda
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić znakomite kotlety mielone? Magda Gessler dodaje majeranku
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, by zmiękła. Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy do niego trochę wody. Wyrabiamy przez 3 minuty.
Dodajemy przestudzoną cebulę, jaja, majeranek, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka. Solimy i oprószamy pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy lekko spłaszczone owale.
Obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety mielone Magdy Gessler smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, do zrumienienia z obu stron. Gotowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Źródło: kuchnia.wp
Z czym podać kotlety mielone?
Do aromatycznego mięsnego dania warto zaserwować zdrową kaszę lub ziemniaki z wody. Nie zapomnijcie o zdrowej surówce. Szczególnie polecamy colesława z czerwonej kapusty oraz kompozycję z selera, marchewki i jabłka.