Orzeźwiająca zupa pomidorowa z dodatkiem mięty
Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się ją w odrobinę inny sposób. Latem idealnie sprawdzi się przepyszna i orzeźwiająca zupa pomidorowa z dodatkiem mięty.
Wyśmienita zupa pomidorowa potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Istnieje wiele wariantów kultowej potrawy. Dziś wypróbujemy przepis na zupę pomidorową wzbogaconą o aromatyczną miętę.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Zupa pomidorowa w obłędnym wydaniu
Nie da się ukryć, że zupa pomidorowa zalicza się do kultowych dań, którym bardzo ciężko się oprzeć. Jakiś czas temu podzieliliśmy się przepisem na bezmięsną odsłonę uwielbianej potrawy . Tym razem sięgniemy po recepturę, dzięki której pomidorówka będzie bardziej orzeźwiająca.
Zupa pomidorowa z miętą smakuje wybornie, a jej przygotowanie jest banalnie proste . Lista składników jest bardzo krótka. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć, zanim przystąpimy do pracy?
-
2 marchewki
-
pietruszka
-
kawałek selera
-
cebula
-
500 ml przecieru pomidorowego
-
100 ml jogurtu naturalnego
-
3 ząbki czosnku
-
10 ziaren ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
papryka wędzona
-
lubczyk
-
kurkuma
-
pieprz
-
sól
-
cukier
-
świeża mięta
-
starty ser żółty
Zupa pomidorowa jeszcze nigdy nie była tak pyszna
Na początku obieramy warzywa, następnie umieszczamy je w garnku z wodą. C ałość wzbogacamy o zgniecione ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, wędzoną paprykę, lubczyk, kurkumę oraz pieprz .
Bulion gotujemy przez przynajmniej 2 godziny. Warto również wypróbować inny przepis na bazę pod zupy . Kiedy wywar będzie już gotowy, dodajemy do niego przecier pomidorowy. Zupę podgrzewamy jeszcze przez 30 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy do garnka trochę posiekanych liści mięty. Jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy . Następnie przelewamy go do wywaru. Zupa pomidorowa jest już gotowa. Najlepiej serwować ją ze startym serem i liśćmi mięty.
Canva / Elena_Danileiko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Dorota smakuje