Smakosze.pl Przepisy Pakuje pałki z kurczaka do słoika i pasteryzuje. Taki obiad podaje, gdy nie chce mi się gotować
Fot. Canva/Moja Kuchnia Tanja

Pakuje pałki z kurczaka do słoika i pasteryzuje. Taki obiad podaje, gdy nie chce mi się gotować

22 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz czasu lub ochoty na gotowanie? Poznaj przepis na obiad z odroczonym terminem ważności. Ten genialny patent pozwoli ci na przygotowanie dania, które odpowiednio przygotowane wytrzyma na długo. Wszystkiego dowiesz się z dalszej części artykułu.

Obiad na kilka miesięcy

Obiad ze słoika to znany sposób na szybki obiad. Takie gotowe dania można kupić w każdym markecie i sklepie spożywczym. Niestety zawierają one wiele szkodliwych substancji konserwujących. Nam udało się znaleźć przepis, z którego przygotujesz taki obiad w zdrowszej wersji.

Sprawdzi się wtedy, kiedy akurat nie będziesz mieć czasu na gotowanie lub ochoty. Obiad ze słoika wyciągnięty z lodówki będzie, jak znalazł. Dlatego koniecznie przygotuj go z przepisu umieszczonego poniżej.

obiad pałki.jpg
Fot. Canva/Moja Kuchnia Tanja
Te ogórki to absolutny hit w moim domu. Najważniejszy jest składnik dodany do zalewy

Jakie składniki na obiad?

Najważniejszym składnikiem tego obiadu jest mięso, a w tym wypadku pałki z kurczaka . Oprócz nich potrzebne będą także przyprawy i inne produkty, które nadadzą całemu daniu odpowiedniego smaku. Wszystkie nie kosztują wiele, a przekonasz się o tym, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Moja Kuchnia Tanja , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 kg pałek z kurczaka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • woda

Przepis na obiad

Przygotowanie zacznij od dokładnego umycia mięsa. Następnie osusz je i przełóż do miski. Wsyp sól, pieprz oraz mieloną słodką paprykę. Wymieszaj składniki, aby mięso wchłonęło jak najwięcej przypraw.

Wlej ocet i ponownie wymieszaj. Obranie cebule pokrój w grube plastry. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Na dno wyparzonych słoików włóż plaster cebuli i odrobinę posiekanej pietruszki. Obok siebie ułóż pałki z kurczaka . Wierzch przykryj plastrem z cebuli oraz posiekaną natką pietruszki. Słoiki szczelnie zakręć, a czynności powtarzaj do momentu skończenia składników.

Słoiki umieść w garnku i zalej je wodą. Następnie całość pasteryzuj na małym ogniu przez 5 godzin. Taki obiad przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu, a wytrzyma naprawdę długo.

obiad w słoiku.jpg
Fot. Canva/Moja Kuchnia Tanja
Taką zapiekankę podam na obiad w piątek. Rodzina się nią zajada, aż się uszy trzęsą
Po prostu wrzuć majonez do wrzątku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy