Natrzyj przyprawami, dodaj nadzienie i zawiń. Pieczone roladki z kurczaka będą wyśmienite
Roladki z kurczaka – prosto i skutecznie. Ten niedrogi i smaczny obiad można na stałe włączyć do repertuaru naszych mięsnych dań. W jego skład wchodzą proste składniki, a podstawą jest pierś z kurczaka, którą często znajdujemy w promocjach dyskontów.
Roladki drobiowe
Ten prosty obiad w postaci roladek drobiowych to pyszny sposób na zrównoważony posiłek. Wystarczy dodać sałatkę i pieczone ziemniaki lub inny ulubiony dodatek skrobiowy, by otrzymać prosty, ale urozmaicony posiłek. Składa się on z dobrze znanych smaków domowej kuchni.
Jeszcze jednym atutem tego dania jest fakt, że jest ono pieczone, a nie smażone. W ten sposób wykorzystujemy do maksimum duży atut piersi z kurczaka. Jest nim dobry stosunek białka do tłuszczów zwierzęcych, których często za dużo w naszej codziennej diecie.
Przepis na tę potrawę dostałam od znajomego kucharza. Lepiej przyrządzonego mięsa w życiu nie jadłamFaszerowane danie z kurczaka
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Zdrowe i smaczne przepisy. Roladki podawane tam są z pieczonymi (osobno) ziemniakami. Dla oszczędności czasu i energii można jednak piec oba dania razem. Ćwiartki ziemniaków obtaczamy w oliwie z ziołami i wkładamy do piekarnika razem z roladkami. Po wyjęciu tych ostatnich zwiększamy temperaturę do 200 stopni, a po kolejnych 10 minutach przełączamy na funkcję grill, by dopiec ziemniaki z zewnątrz.
Składniki
- 4 duże piersi z kurczaka
- 1 duży pomidor
- 100 g startej mozzarelli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 60 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy lub sosu sriracha
- Sól, pieprz, suszony czosnek, oregano
Kurczak na obiad
Każdą pierś z kurczaka przekrawamy na pół z grubości, a sześć uzyskanych kotletów rozbijamy pod folią. Oprószamy je solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i ziołami. Odstawiamy do zamarynowania.
Pomidora przekrawamy, wyjmujemy gniazda nasienne, a zwarty miąższ kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy go ze startym serem i posiekaną natką pietruszki/ W osobnej miseczce mieszamy jogurt, sok z cytryny i musztardę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdy kotlet z kurczaka nakładamy po łyżce farszu i ciasno zawijamy. Roladki mocujemy jedną-dwiema wykałaczkami. Układamy je luźno w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia.
Każdą roladkę smarujemy obficie po wierzchu sosem jogurtowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po wyjęciu nakrywamy i pozwalamy im odpocząć przez kwadrans przed podaniem.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłą egzotyczną wołowinę – rendang i letnią pastę warzywną.
Źródło: YouTube/Zdrowe i smaczne przepisy