Smakosze.pl Porady Parzę kapustę na gołąbki bez wielkiego gara z wodą. Ten sposób jest prostszy i szybszy
Canva

Parzę kapustę na gołąbki bez wielkiego gara z wodą. Ten sposób jest prostszy i szybszy

12 lutego 2024

Ta porada przychodzi z pomocą przy jednej z najbardziej niewdzięcznych czynności związanych z przygotowywaniem gołąbków: parzeniem kapusty. Dzięki niej można pozbyć się z kuchni jednego wielkiego gara i znacznie ułatwić sobie pracę.

Kapusta na gołąbki

Nie ma zimy bez gołąbków i nie ma gołąbków bez kapusty. A konkretniej – liści kapusty zmiękczonych działaniem gorącej wody tak, by z łatwością zawinąć w nie aromatyczny mięsny (lub bezmięsny) farsz.

Najpopularniejszy sposób, by liście doprowadzić do tego szczególnego stanu używalności, to umieścić je w dużym garnku i zalać gorącą wodą lub wrzucić do wrzątku w dużym naczyniu.

gołąbki na talerzu

Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. “Noc w Wenecji” jest hitem w moim domu

Łatwiejsze parzenie liści na gołąbki

Już czytając to jednak jesteśmy nieco zmęczeni, a co dopiero robiąc to. Cóż, rzeczywiście, wielki gar przestawiany z kąta w kąt kuchennego blatu nie czyni niedzielnego gotowania łatwym, lekkim i przyjemnym.

Z pomocą przychodzi tu – jak często się to zdarza – technika. Kuchenka mikrofalowa jest urządzeniem, które coraz częściej gości w naszych domach. I choć kupujemy ją przeważnie z myślą o odgrzewaniu gotowych posiłków, ułatwienie gotowania jest zawsze wartością dodaną.

Kapusta na gołąbki z mikrofalówki

Wybierając kapustę starajmy się znaleźć taką, której liście dadzą się łatwo przygotować. Stety-niestety, kapusta taka musi być dość duża, bo tylko z takiej dostaniemy wystarczająco dużych, dorodnych liści , by starczyło na porcję rosołu. Dodatkowy plus, kiedy liście będą prócz tego cienkie.

Kapustę do kuchenki mikrofalowej należy obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i wyciąć z niej głąb. Można spróbować dodatkowo lekko rozluźnić liście . Następnie naszą połówkę ułożyć na możliwie dużym talerzu i włożyć do kuchenki na maksymalną moc (zazwyczaj 600-800 W) na ok. 10 minut . Może się okazać, że czas ten trzeba będzie wydłużyć. W końcu jednak – i bez większego wysiłku – otrzymamy dobrze przygotowane, elastyczne liście kapusty na gołąbki.

Wypróbuj też przepis na domową mielonkę i rozgrzewającą zupę z marchwi i soczewicy .

Gołąbki w naczyniu

Przenigdy nie dodawaj tego do kopytek. Będą nadawać się tylko do wyrzucenia
W moim domu mówimy na to „colesław po polsku". Dzięki 1 składnikowi surówka jest lepsza, niż w restauracji
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy