Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. “Noc w Wenecji” jest hitem w moim domu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.02.2024 10:38

Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. “Noc w Wenecji” jest hitem w moim domu

ciastka noc w wenecji
youtube.com/@smacznytv

“Noc w Wenecji” to okazałe ciasto, w którym delikatność biszkoptu miesza się z wyrazistością czekoladowych warstw. Daje popisać się kunsztem cukierniczym i jest świetnym pomysłem na spędzenie kawałka przedpołudnia dla wszystkich lubiących wypieki.

Warstwowe ciasto

W wypadku „Nocy w Wenecji” przygotowujemy osobno cztery warstwy ciasta, by osiągnąć spektakularny efekt. Ciasto trafia dwa razy do piekarnika i dwa razy do lodówki. To konieczne, by otrzymać pożądaną strukturę kolejnych warstw.

Przygotowanie czterech osobnych warstw to odrobina zachodu, ale ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi, więc już po pierwszej próbie przyrządzenia można być dumnym i czuć satysfakcję z osiągniętego rezultatu.

składniki na blasze
youtube.com/@smacznytv
Przenigdy nie dodawaj tego do kopytek. Będą nadawać się tylko do wyrzucenia

Pieczemy „Noc w Wenecji”

Nasz podstawowy przepis składa się z dwóch biszkoptowych warstw: kokosowej i czekoladowej. Zdjęcia do tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv, gdzie kokosowy biszkopt nie jest w ogóle posłodzony. Można spróbować tej wersji, żeby nieco odchudzić ciasto.

Składniki na spód kokosowy

  • 6 białek jaj
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Składniki na biszkopt czekoladowy

  • 4 jajka
  • ⅓ szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Składniki na krem

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 80 ml mleka
  • Łyżka skrobi kukurydzianej
  • 90 g masła

Składniki na polewę

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 80 ml mleka

Przygotowanie ciasta warstwowego

Pieczemy spód kokosowy: Białka ubijamy w miseczce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i znów ubijamy na sztywno. Powoli wsypujemy mąkę, mieszając łopatką, aby składniki się połączyły. Podobnie postępujemy z wiórkami kokosowymi. Masę wylewamy na blachę i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.

Pieczemy biszkopt czekoladowy: Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do piany dodajemy żółtka i mieszamy na masę jajeczną. Do jednolitej masy dodajemy mąkę i kakao i łączymy składniki szpatułką. Ciasto wylewamy do formy na upieczoną bazę kokosową i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i znów studzimy.

Przygotowujemy krem: w miseczce mikserem ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy 30 ml mleka i mieszamy na jednolity płyn. Wlewamy go do rondelka. Podgrzewamy na niewielkim ogniu i wlewamy skrobię kukurydzianą rozmieszaną w pozostałej części mleka. Miękkie masło rozcieramy robotem i łączymy je z masą zdjętą z palnika. Masę wylewamy na dwie warstwy ciasta, studzimy i wstawiamy na 15 minut do lodówki.

Przygotowujemy polewę: ciemną czekoladę połamaną na kostki łączymy z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto, kiedy już zastygnie na nim krem. Studzimy i całość odstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki. Ciasto kroimy na ciastka i dekorujemy posypką z wiórków kokosowych.

Wypróbuj też przepisy na spektakularną szarlotkę i napój z diety gwiazd Hollywood.

mieszanie kremu
youtube.com/@smacznytv