Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. “Noc w Wenecji” jest hitem w moim domu
“Noc w Wenecji” to okazałe ciasto, w którym delikatność biszkoptu miesza się z wyrazistością czekoladowych warstw. Daje popisać się kunsztem cukierniczym i jest świetnym pomysłem na spędzenie kawałka przedpołudnia dla wszystkich lubiących wypieki.
Warstwowe ciasto
W wypadku „Nocy w Wenecji” przygotowujemy osobno cztery warstwy ciasta, by osiągnąć spektakularny efekt. Ciasto trafia dwa razy do piekarnika i dwa razy do lodówki. To konieczne, by otrzymać pożądaną strukturę kolejnych warstw.
Przygotowanie czterech osobnych warstw to odrobina zachodu, ale ciasto z tego przepisu zawsze wychodzi, więc już po pierwszej próbie przyrządzenia można być dumnym i czuć satysfakcję z osiągniętego rezultatu.
Przenigdy nie dodawaj tego do kopytek. Będą nadawać się tylko do wyrzuceniaPieczemy „Noc w Wenecji”
Nasz podstawowy przepis składa się z dwóch biszkoptowych warstw: kokosowej i czekoladowej. Zdjęcia do tekstu zaczerpnęliśmy z kanału Smaczny.tv, gdzie kokosowy biszkopt nie jest w ogóle posłodzony. Można spróbować tej wersji, żeby nieco odchudzić ciasto.
Składniki na spód kokosowy
- 6 białek jaj
- Szczypta soli
- ½ szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Składniki na biszkopt czekoladowy
- 4 jajka
- ⅓ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Składniki na krem
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 80 ml mleka
- Łyżka skrobi kukurydzianej
- 90 g masła
Składniki na polewę
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 80 ml mleka
Przygotowanie ciasta warstwowego
Pieczemy spód kokosowy: Białka ubijamy w miseczce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i znów ubijamy na sztywno. Powoli wsypujemy mąkę, mieszając łopatką, aby składniki się połączyły. Podobnie postępujemy z wiórkami kokosowymi. Masę wylewamy na blachę i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
Pieczemy biszkopt czekoladowy: Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do piany dodajemy żółtka i mieszamy na masę jajeczną. Do jednolitej masy dodajemy mąkę i kakao i łączymy składniki szpatułką. Ciasto wylewamy do formy na upieczoną bazę kokosową i znów wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i znów studzimy.
Przygotowujemy krem: w miseczce mikserem ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy 30 ml mleka i mieszamy na jednolity płyn. Wlewamy go do rondelka. Podgrzewamy na niewielkim ogniu i wlewamy skrobię kukurydzianą rozmieszaną w pozostałej części mleka. Miękkie masło rozcieramy robotem i łączymy je z masą zdjętą z palnika. Masę wylewamy na dwie warstwy ciasta, studzimy i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Przygotowujemy polewę: ciemną czekoladę połamaną na kostki łączymy z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto, kiedy już zastygnie na nim krem. Studzimy i całość odstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki. Ciasto kroimy na ciastka i dekorujemy posypką z wiórków kokosowych.
Wypróbuj też przepisy na spektakularną szarlotkę i napój z diety gwiazd Hollywood.