Zapomnij o mleku. Okrasa marynuje wątróbkę w innych rarytasach, wychodzi soczysta
Wątróbka drobiowa w miodowej marynacie z dodatkiem jabłka i cebuli to pomysł na klasykę w nowej odsłonie. Okrasa do marynaty dodaje również czosnek i świeży rozmaryn. Do wątróbki przygotowuje również glazurę z miodu i octu balsamicznego.
Wątróbka to jeden z ulubionych podrobów Polaków. Przesmażona z jabłkiem, cebulą, majerankiem, czy innymi, ulubionymi dodatkami jest pomysłem na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Zwykle wątróbkę marynujemy również w mleku, żeby pozbyć się gorczyczki i sprawić, że mięso będzie delikatne.
Okrasa na kanale Karol Okrasa & Kuchnia Lidla zdradził niedawno patent na doskonale soczystą i jeszcze delikatniejszą wątróbkę drobiową. Okrasa marynuje mięso w miodzie, czosnku i rozmarynie. Podsmaża je również na specjalnej glazurze. Tak przygotowana wątróbka to gratka dla każdego miłośnika podrobów.
Pamiętajmy, aby nigdy nie solić wątróbki przed smażeniem. Sól sprawi, że mięso będzie twarde. Karol Okrasa również doprawia danie przed samym podaniem. Podczas smażenia nie przekłuwajmy wątróbki, ponieważ możemy się mocno poparzyć. Mięso obracajmy szczypcami kuchennymi.
Przepis Karola Okrasy na soczystą wątróbkę drobiową w niezwykłej marynacie
Składniki:
-
250 g wątróbki drobiowej
-
duże, czerwone jabłko
-
cebula
-
ząbek czosnku
-
łyżka miodu
-
4 gałązki świeżego rozmarynu
-
50 ml octu balsamicznego
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić soczystą wątróbkę? Sekretem niezwykłego smaku jest marynata
Cebulę pokrój na grube piórka, przesmaż na maśle na patelni i przełóż na talerz. Wątróbkę oczyść, przełóż do miski, skrop delikatnie olejem. Dwie gałązki rozmarynu pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj czosnek, składniki dodaj do wątróbki, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Zamarynowaną wątróbkę przesmaż na patelni po smażeniu cebuli na brązowy kolor, przełóż na talerz. Jabłko pokrój na cienkie plastry i przesmaż na patelni, przełóż na talerz. Na patelni rozgrzej miód, następnie dodaj rozmaryn, ocet balsamiczny, mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Na patelnię dodaj wątróbkę, smaż ją przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj cebulę, jabłka i wymieszaj. Całość oprósz solą, pieprzem i podaj, smacznego.
Przygotuj przepis Okrasy na ekspresowy bigos z młodej kapusty . Karol Okrasa zdradził również, kiedy jest idealny moment na posolenie ryby , aby była soczysta i pełna smaku.
Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:
-
Strzelczyk pokazał jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki
-
Dodaj do rosołu uwielbiane warzywo. Zupa zachwyci kolorem i intensywnym smakiem
-
Ogórki kiszone się zepsuły? Niestety wszystko przez koszmarne błędy, lepiej ich unikaj
Źródło: ampnewsy.gotujmy