Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Karol Okrasa wyjawił swoją recepturę
Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na wyśmienity bigos młodej kapusty, zrobisz go w dosłownie 45 minut. Poznaj prosty przepis na aromatyczny, pełen smaku, ekspresowy bigos z młodej kapusty od Karola Okrasy.
Bigos przygotowujemy głównie na Boże Narodzenie, wyłącznie z kiszonej kapusty. Wiosenna wersja dania z młodą kapustą, schabem, kiełbasą i kiszonką smakuje równie obłędnie, a jest o wiele prostsza i szybsza w przygotowaniu. Na ugotowanie bigosu potrzebujesz niecałej godziny.
Bigos z młodej kapusty przepisu Karola Okrasy ma wyraźny, mięsny smak, a kapusta kiszona i młoda sprawiają, że danie jest rewelacyjne i lżejsze, mimo że smażone na smalcu wieprzowym. Tego smaku nie da się opisać, koniecznie trzeba spróbować.
Karol Okrasa słynie z genialnej kuchni. Jego przepisy są proste, ale odpowiednie połączenie składników sprawia, że każde danie ma rewelacyjny smak. Przygotuj również żeberka według Okrasy, lepszych nie jadłeś.
Przepis na bigos z młodej kapusty
Składniki na 4-5 porcji:
mała główka młodej kapusty
200 g kiełbasy
400 g schabu
smalec wieprzowy
200 g kapusty kiszonej
cebula
ząbek czosnku
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki majeranku suszonego
2 łyżki octu winnego białego
łyżka miodu
łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić ekspresowy bigos z młodej kapusty?
Schab pokrój w cienkie paski, dopraw solą i pieprzem, pokrój kiełbasę. Czosnek i cebulę posiekaj. W garnku z grubym dnem rozpuść solidną porcję smalcu, następnie dodaj schab, usmaż go i przełóż na talerz.
Na tym samym smalcu zeszklij czosnek z cebulką, następnie dodaj kiełbasę i smaż jeszcze kilka minut, również przełóż do innego naczynia. Teraz posiekaj kapustę młodą i kiszoną, ale ich nie łącz.
Do garnka po smażeniu składników, dodaj smalec i rozpuść, następnie dodaj kiszoną kapustę, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i łyżkę miodu i podsmaż chwilę. Do garnka włóż młodą kapustę, wlej szklankę wody, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 30 minut.
Kapusty co jakiś czas przemieszaj podczas duszenia, aby się nie przypaliły. Do garnka dodaj schab, kiełbasę z czosnkiem i cebulą, dopraw do smaku solą, pieprzem, octem winnym. Na patelni rozpuść łyżkę smalcu i dodaj mąkę, aby zrobić zasmażkę, wlej ją do bigosu, wymieszaj i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować kiełbasę z grilla, żeby miała mniej kalorii? Sekret tkwi w 1 szczególe
Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
Babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone są jeszcze lepsze dzięki 3 przyprawom
Źródło: kuchnialidla