Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Karol Okrasa wyjawił swoją recepturę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.07.2022 21:09

Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Karol Okrasa wyjawił swoją recepturę

Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Karol Okrasa wyjawił swoją recepturę
canva/alely, TRICOLORS/East News

Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Karol Okrasa podzielił się swoim przepisem na wyśmienity bigos młodej kapusty, zrobisz go w dosłownie 45 minut. Poznaj prosty przepis na aromatyczny, pełen smaku, ekspresowy bigos z młodej kapusty od Karola Okrasy.

Bigos przygotowujemy głównie na Boże Narodzenie, wyłącznie z kiszonej kapusty. Wiosenna wersja dania z młodą kapustą, schabem, kiełbasą i kiszonką smakuje równie obłędnie, a jest o wiele prostsza i szybsza w przygotowaniu. Na ugotowanie bigosu potrzebujesz niecałej godziny.

Bigos z młodej kapusty przepisu Karola Okrasy ma wyraźny, mięsny smak, a kapusta kiszona i młoda sprawiają, że danie jest rewelacyjne i lżejsze, mimo że smażone na smalcu wieprzowym. Tego smaku nie da się opisać, koniecznie trzeba spróbować.

Karol Okrasa słynie z genialnej kuchni. Jego przepisy są proste, ale odpowiednie połączenie składników sprawia, że każde danie ma rewelacyjny smak. Przygotuj również żeberka według Okrasy, lepszych nie jadłeś.

Przepis na bigos z młodej kapusty

Składniki na 4-5 porcji:

  • mała główka młodej kapusty

  • 200 g kiełbasy

  • 400 g schabu

  • smalec wieprzowy

  • 200 g kapusty kiszonej

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżki majeranku suszonego

  • 2 łyżki octu winnego białego

  • łyżka miodu

  • łyżka mąki

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić ekspresowy bigos z młodej kapusty?

Schab pokrój w cienkie paski, dopraw solą i pieprzem, pokrój kiełbasę. Czosnek i cebulę posiekaj. W garnku z grubym dnem rozpuść solidną porcję smalcu, następnie dodaj schab, usmaż go i przełóż na talerz.

Na tym samym smalcu zeszklij czosnek z cebulką, następnie dodaj kiełbasę i smaż jeszcze kilka minut, również przełóż do innego naczynia. Teraz posiekaj kapustę młodą i kiszoną, ale ich nie łącz.

Do garnka po smażeniu składników, dodaj smalec i rozpuść, następnie dodaj kiszoną kapustę, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i łyżkę miodu i podsmaż chwilę. Do garnka włóż młodą kapustę, wlej szklankę wody, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 30 minut.

Kapusty co jakiś czas przemieszaj podczas duszenia, aby się nie przypaliły. Do garnka dodaj schab, kiełbasę z czosnkiem i cebulą, dopraw do smaku solą, pieprzem, octem winnym. Na patelni rozpuść łyżkę smalcu i dodaj mąkę, aby zrobić zasmażkę, wlej ją do bigosu, wymieszaj i podaj, smacznego.

Młoda kapusta

Źródło zdjęcia: canva/ Dar1930 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla