Smakosze.pl

Pixabay/Free-Photos

Pełne otwarcie restauracji – zapowiadają się duże zmiany

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Dominika Mika

Chociaż większość obostrzeń 28 maja zostanie zniesionych, a restauracje ponownie otworzą się dla klientów, restauratorzy nie mają wcale wielkich powodów do radości. Wszystko przez fatalną sytuację, w jakiej znajduje się większość właścicieli. 

Jak wyglądała sytuacja restauracji w czasie pandemii? 

Obostrzenia nałożone na restauracje od 24 października dały się restauratorom we znaki. Restauracje w czasie pandemii były zamknięte aż przez 279 dni, w gorszej sytuacji pozostawały tylko siłownie zamknięte prawie przez 300 dni. 

Bilans pandemii jest dla restauracji bardzo niekorzystny. Część lokali musiała ogłosić bankructwo, inne zaliczyły znaczny spadek dochodów. Wszyscy, począwszy od restauratorów i pracownicy restauracji, po stęsknionych za ulubionymi lokalami klientów czekali z niecierpliwością na ponowne otwarcie branży gastronomicznej. 

Jednak o powrocie do działalności takiej, jaka miała miejsce przed pandemią, restauratorzy mogą zapomnieć. Właściciele już przygotowują się na ogromne zmiany. 

Jak funkcjonowały restauracje po otwarciu ogródków?

Choć restauratorzy mogli ponownie otworzyć ogródki już 15 maja, musieli liczyć się oni z ograniczeniami, wynikającymi z tego faktu. Zajętych mogło być maksymalnie 50% miejsc na świeżym powietrzu, a odległość między stolikami musiała wynosić co najmniej 1,5 m. Wyjątek stanowiły stoliki z przegrodą o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Ponieważ z dniem 15 maja zniesiono również obowiązek noszenia maseczek na otwartej przestrzeni, nakaz noszenia ich w restauracji również przestał obowiązywać. 

Źródło: Pixabay/Free Photos

Jakie zmiany zostaną wprowadzone po całkowitym otwarciu restauracji? 

Obostrzenia związane z funkcjonowaniem restauracji zostaną niezmienione w stosunku do tych, które wprowadzono 15 maja i dotyczyły ogródków. Jednak właściciele lokali powinni spodziewać się wzmożonych kontroli sanepidu.

Restauratorzy muszą też zmierzyć się z innym problemem - brakiem personelu. Okazuje się, że brakuje rąk do pracy. Spora część pracowników z obawy przed ponownym lockdownem przebranżowiła się i pracuje w zupełnie innych branżach. 

Eksperci zapowiadają też, że największa fala bankructw w branży gastronomicznej nastąpi dopiero na przełomie III i IV kwartału. Wtedy też restauratorzy będą mogli odpowiedzieć sobie na pytanie, czy udało im się przetrwać pandemię. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Business Insider

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Restauracje

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >

Restauracje

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił jajecznicę w „restauracji gwiazd”. W głowie się nie mieści, czego zabrakło na talerzu
Czytaj więcej >

Restauracje

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czyli polska żywność najlepszej jakości
Czytaj więcej >

Restauracje

Dramat w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Właściciel został przewieziony do szpitala
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rosół w najdroższym hotelu w Gdańsku. Po spróbowaniu zupy zamarł, od razu to poczuł
Czytaj więcej >
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Restauracje

Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówili największego schabowego w Polsce, nie mieścił się nawet na talerzu. Nie uwierzysz, ile zapłacili
Czytaj więcej >
Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówili największego schabowego w Polsce, nie mieścił się nawet na talerzu. Nie uwierzysz, ile zapłacili
Czytaj więcej >
Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >