Pieczone ziemniaki w piekarniku w mundurkach
Znudziły Ci się klasyczne, gotowane ziemniaki? Koniecznie przygotuj ziemniaki pieczone w piekarniku w mundurkach. Delikatne, z chrupiącą skórką, aromatyczną oliwą i tymiankiem doskonale pasują do każdego dania obiadowego. Przygotuj ziemniaki w piekarniku w mundurkach i odkryj je na nowo.
Skórka ziemniaków również jest jadalna i nadaje bylinom wyjątkowego, charakterystycznego smaku. Pieczone ziemniaki w mundurkach zachowują swoje wartości odżywcze, są chrupiące, ale delikatne i niezwykle aromatyczne i smaczne. Ziemniaki w mundurkach możesz przygotować do dań mięsnych, wegetariańskich oraz ryb.
Jeśli szukasz pomysłu na danie z ziemniakami w piekarniku w mundurkach - tu znajdziesz pyszną inspirację. Stek wołowy z pieprzem z pieczonymi ziemniakami to połączenie, którego musisz spróbować.
Ziemniaki możesz przygotować również z innymi dodatkami. Możesz posypać je czerwoną, słodką papryką w proszku, dodać kilka ząbków czosnku, masło, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn. Pamiętaj jednak, żeby używać wyłącznie świeżych ziół. Zioła w proszku są mniej aromatyczne i nie oddają pełni smaku.
Przepis na pieczone ziemniaki w piekarniku w mundurkach
Składniki na 4 porcje:
-
1 kg młodych ziemniaków
-
2-3 gałązki świeżego tymianku
-
sól morska
-
oliwa z oliwek
Jak przygotować pieczone ziemniaki w mundurkach?
Ziemniaki umyj, ale nie obieraj, następnie wstaw do dużego garnka, zalej zimną wodą, wsyp łyżeczkę soli i gotuj przez 10 minut. Odcedź, większe ziemniaki przekrój na pół.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek, ułóż ziemniaki, posyp je solą morską, skrop oliwą, wymieszaj. Połóż gałązki tymianku i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz 20-25 minut.
Smacznego.