Pierogi są jedną z ulubionych potraw PolakówPixabay / pasja1000

Babciny trick sprawi, że ciasto na pierogi zawsze wyjdzie idealne. Korzysta z niego sama Gessler

Pierogi są potrawą, która często gości na naszych stołach. Zastanawiasz się, co zrobić aby ciasto wyszło idealnie. Po pierwsze, warto mieć sprawdzony przepis (jeśli go nie masz, śpieszymy z pomocą), a po drugie należy wypróbować trick naszych babć. Korzysta z niego sama Magda Gessler.

Pierogi należą do zaszczytnego grona najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Nasze babcie znały pewien niezawodny trick, który sprawiał, że ciasto na nie zawsze wychodziło idealne. O jego skuteczności świadczy fakt, że korzysta z niego sama Magda Gessler oraz inni szefowie kuchni.

Dzięki niemu pierogi nie będą kleić się do stolnicy, będą się łatwo wałkować, a ciasto na nie jest miękkie, elastyczne i pyszne po ugotowaniu. Po prostu ideał! Poniżej zdradzamy, jak zrobić idealne pierogi.

Wyszły na jaw ceny w sklepie Lewandowskiej, można złapać się za głowę. 15 zł za makaron, 20 zł za chleb i dżem, a dalej jest tylko gorzejWyszły na jaw ceny w sklepie Lewandowskiej, można złapać się za głowę. 15 zł za makaron, 20 zł za chleb i dżem, a dalej jest tylko gorzejCzytaj dalej

Trick babć na idealne ciasto na pierogi. Korzysta z niego sama Magda Gessler.

Nasze babcie robiąc pierogi korzystały z pewnego banalnego tricku. Zawsze do ciasta na pierogi dodawały łyżkę masła. Taki zabieg ma same korzyści. Poza tym, że ciasto jest elastyczne i miękkie, to nie rozpada się podczas gotowania.

Mąka na ciasto powinna być zaparzona gorącą wodą. Wodę należy wlać do dołka, który wydrążymy w mieszance soli, mąki i właśnie masła. Jaki jest sprawdzony przepis na ciasto na pierogi? Podajemy go poniżej.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wszyscy mówią o jego skuteczności. Niesamowite działanie naparu z liści laurowych i jabłek
  2. Martyna Wojciechowska w programie na żywo powiedziała wszystko. Historia dziewczyny z krańca świata wyciska łzy
  3. Pogromca bakterii i wirusów, domowe remedium na najgorsze przypadłości. Już łyżka dziennie chroni przed chorobami

Idealne ciasto na pierogi - przepis

Składniki:

  • pół kilograma mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Na początek przesiej mąkę na stolnicę, dodaj do niej masło oraz sól. Zrób kopczyk, wlej wodę i wyrób ciasto na pierogi. Odstaw je na pół godziny. Najlepiej przykryj je ciepłym talerzem, ponieważ dzięki temu będzie ono miękkie.

Wałkuj ciasto, wytnij z niego kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie swój ulubiony farsz np. kapustę z grzybami lub słodkie nadzienie z sezonowych owoców np. jabłek. Pierogi wrzucamy zawsze do gorącej wody. Na każde 100 g pierogów, powinno przypadać jej pół litra. Nie zapomnij jej wcześniej posolić.

Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć ostrożnie wybrane przez siebie pierogi. Delikatnie je zamieszaj. Możesz dodać do wody łyżkę oliwy z oliwek - wtedy, nie będą się one kleiły. Pierogi należy gotować aż do ich wypłynięcia na powierzchnię - minimum 3 do 5 minut.

żródło: o2.pl/ jakgotowac.pl

Rewelacyjna, błyskawiczna surówka z kapusty z dodatkiem koperku. Zrobisz ją w 5 minut i od razy jest gotowa do podaniaRewelacyjna, błyskawiczna surówka z kapusty z dodatkiem koperku. Zrobisz ją w 5 minut i od razy jest gotowa do podaniaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Lekarz zachorował na koronawirusa. Teraz sam zdradza jak leczyć się w domu
  2. Ma 70 lat i schudła blisko 60 kilogramów. Teraz przeszła kolejną spektakularną metamorfozę
  3. Ciasto nie bez powodu nazywane "Szczęściem", smakuje jak czysta radość. Wykonanie jest banalnie proste, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
  4. Wiele osób popełnia 2 błędy podczas kiszenia ogórków. Wiemy, jak ich łatwo uniknąć
  5. TVN potwierdził, wraca wielki kulinarny show. Bił rekordy popularności
  6. Smutny, porzucony owczarek nie miał z kim się bawić. Pewnego dnia poznał nietypowego przyjaciela
  7. Marta Manowska pokazała się na planie i uchyliła rąbka tajemnicy. Fani zachwyceni

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł