Smakosze.pl
Pierogi są jedną z ulubionych potraw Polaków

Pixabay / pasja1000

Babciny trick sprawi, że ciasto na pierogi zawsze wyjdzie idealne. Korzysta z niego sama Gessler

15 Listopada 2020

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pierogi są potrawą, która często gości na naszych stołach. Zastanawiasz się, co zrobić aby ciasto wyszło idealnie. Po pierwsze, warto mieć sprawdzony przepis (jeśli go nie masz, śpieszymy z pomocą), a po drugie należy wypróbować trick naszyc

Pierogi należą do zaszczytnego grona najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Nasze babcie znały pewien niezawodny trick, który sprawiał, że ciasto na nie zawsze wychodziło idealne. O jego skuteczności świadczy fakt, że korzysta z niego sama Magda Gessler oraz inni szefowie kuchni.

Dzięki niemu pierogi nie będą kleić się do stolnicy, będą się łatwo wałkować, a ciasto na nie jest miękkie, elastyczne i pyszne po ugotowaniu. Po prostu ideał! Poniżej zdradzamy, jak zrobić idealne pierogi.

Trick babć na idealne ciasto na pierogi. Korzysta z niego sama Magda Gessler.

Nasze babcie robiąc pierogi korzystały z pewnego banalnego tricku. Zawsze do ciasta na pierogi dodawały łyżkę masła. Taki zabieg ma same korzyści. Poza tym, że ciasto jest elastyczne i miękkie, to nie rozpada się podczas gotowania.

Mąka na ciasto powinna być zaparzona gorącą wodą. Wodę należy wlać do dołka, który wydrążymy w mieszance soli, mąki i właśnie masła. Jaki jest sprawdzony przepis na ciasto na pierogi? Podajemy go poniżej.

Idealne ciasto na pierogi - przepis

Składniki:

  • pół kilograma mąki

  • 250 ml gorącej wody

  • 1 łyżka masła

  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Na początek przesiej mąkę na stolnicę, dodaj do niej masło oraz sól. Zrób kopczyk, wlej wodę i wyrób ciasto na pierogi. Odstaw je na pół godziny. Najlepiej przykryj je ciepłym talerzem, ponieważ dzięki temu będzie ono miękkie.

Wałkuj ciasto, wytnij z niego kółka za pomocą szklanki i nałóż na nie swój ulubiony farsz np. kapustę z grzybami lub słodkie nadzienie z sezonowych owoców np. jabłek. Pierogi wrzucamy zawsze do gorącej wody. Na każde 100 g pierogów, powinno przypadać jej pół litra. Nie zapomnij jej wcześniej posolić. 

Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć ostrożnie wybrane przez siebie pierogi. Delikatnie je zamieszaj. Możesz dodać do wody łyżkę oliwy z oliwek - wtedy, nie będą się one kleiły. Pierogi należy gotować aż do ich wypłynięcia na powierzchnię - minimum 3 do 5 minut.

żródło: o2.pl/ jakgotowac.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

GIS przestrzega grzybiarzy

Porady

GIS przestrzega przed grzybobraniem

Czytaj więcej >
Kotlet de volaille jest prosty w przygotowaniu

Porady

Jak zwinąć kotlet de volaille, żeby się nie rozpadł?

Czytaj więcej >
Pomidory wyrosną jeszcze większe

Porady

Czym nawozić pomidory?

Czytaj więcej >
Jak oczyścić spód patelni?

Porady

Genialny trick na doczyszczenie spodu patelni

Czytaj więcej >
pomidory

Porady

Prosty sposób na przyśpieszenie wzrostu pomidorów

Czytaj więcej >
młode ziemniaki

Porady

Wysokie ceny młodych ziemniaków

Czytaj więcej >