Smakosze.pl Przepisy Pierogi, które zachwyciły Roberta Makłowicza
Instagram / @robertmaklowicz_official; Pixabay / pasja1000

Pierogi, które zachwyciły Roberta Makłowicza

28 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że pierogi należą do grona kultowych rodzimych potraw. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Robert Makłowicz w trakcie swojej wizyty na Podlasiu natknął się na pierogi w niecodziennym wydaniu.

Pierogi rodem z Podlasia

Pierogi wiele razy gościły na naszym portalu. Niedawno przedstawialiśmy przepis babci słynnego kucharza . Dziś sięgniemy po recepturę na pierogi z dodatkiem soczewicy i boczku. Efekt przygotowań zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu WP Kuchnia, Robert Makłowicz w jednym z odcinków swojego programu odwiedził Podlasie. Natknął się tam na pierogi w wyjątkowej odsłonie, które bardzo przypadły mu do gustu .

Zachwyt Roberta Makłowicza jest bardzo dobrą rekomendacją. Pierogi z soczewicą i boczkiem z pewnością przypadną do gustu domownikom, którzy momentalnie opróżnią talerze . Prośby o dokładkę są pewne.

Pierogi w tej odsłonie nie powinny nikomu przysporzyć większych problemów. Nawet osoby, które nie spędzają zbyt wiele czasu na kulinarnych aktywnościach, dadzą sobie radę . Jakie produkty będą nam potrzebne?

Ciasto na pierogi:

  • 750 g mąki pszennej

  • 65 ml gorącej wody

  • 65 ml mleka

  • jajko

  • sól

Farsz:

  • 500 g zielonej soczewicy

  • 20 g wędzonego boczku

  • 3 cebule

  • sól

  • pieprz

Wyborne pierogi w niecodziennej odsłonie (Pixabay / pasja1000)

Pierogi jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Na początku gotujemy soczewicę w osolonej wodzie. Ziarna muszą zmięknąć. Kiedy już to nastąpi, odcedzamy je. Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy. Gry wytopi się z niego tłuszcz, wzbogacamy go o cebulę .

Do zeszklonej cebuli i boczku dodajemy soczewicę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Nie zaszkodzi również dodatek w postaci wędzonej papryki w proszku. Podkreśli ona smak boczku . Farsz już jest gotowy, przyszła pora na ciasto na pierogi.

Mąkę przesiewamy do sporej miski. Robimy w niej wgłębienie. Umieszczamy w niej jajka, mleko, wodę oraz odrobinę soli. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto na pierogi. Powinno być elastyczne . Kiedy będzie już gotowe, wałkujemy je na cienki placek. Wycinamy z niego okręgi, nakładamy farsz i zalepiamy pierogi.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Wystarczają im zazwyczaj 2 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jak prawidłowo gotować pierogi . Specjał smakuje najlepiej po obsypaniu go cebulką podsmażonej z boczkiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy