Pierogi, które zachwyciły Roberta Makłowicza
Nie da się ukryć, że pierogi należą do grona kultowych rodzimych potraw. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Robert Makłowicz w trakcie swojej wizyty na Podlasiu natknął się na pierogi w niecodziennym wydaniu.
Pierogi rodem z Podlasia
Pierogi wiele razy gościły na naszym portalu. Niedawno przedstawialiśmy przepis babci słynnego kucharza . Dziś sięgniemy po recepturę na pierogi z dodatkiem soczewicy i boczku. Efekt przygotowań zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu WP Kuchnia, Robert Makłowicz w jednym z odcinków swojego programu odwiedził Podlasie. Natknął się tam na pierogi w wyjątkowej odsłonie, które bardzo przypadły mu do gustu .
Zachwyt Roberta Makłowicza jest bardzo dobrą rekomendacją. Pierogi z soczewicą i boczkiem z pewnością przypadną do gustu domownikom, którzy momentalnie opróżnią talerze . Prośby o dokładkę są pewne.
Pierogi w tej odsłonie nie powinny nikomu przysporzyć większych problemów. Nawet osoby, które nie spędzają zbyt wiele czasu na kulinarnych aktywnościach, dadzą sobie radę . Jakie produkty będą nam potrzebne?
Ciasto na pierogi:
-
750 g mąki pszennej
-
65 ml gorącej wody
-
65 ml mleka
-
jajko
-
sól
Farsz:
-
500 g zielonej soczewicy
-
20 g wędzonego boczku
-
3 cebule
-
sól
-
pieprz
Wyborne pierogi w niecodziennej odsłonie (Pixabay / pasja1000)
Pierogi jeszcze nigdy nie były tak pyszne
Na początku gotujemy soczewicę w osolonej wodzie. Ziarna muszą zmięknąć. Kiedy już to nastąpi, odcedzamy je. Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy. Gry wytopi się z niego tłuszcz, wzbogacamy go o cebulę .
Do zeszklonej cebuli i boczku dodajemy soczewicę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Nie zaszkodzi również dodatek w postaci wędzonej papryki w proszku. Podkreśli ona smak boczku . Farsz już jest gotowy, przyszła pora na ciasto na pierogi.
Mąkę przesiewamy do sporej miski. Robimy w niej wgłębienie. Umieszczamy w niej jajka, mleko, wodę oraz odrobinę soli. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto na pierogi. Powinno być elastyczne . Kiedy będzie już gotowe, wałkujemy je na cienki placek. Wycinamy z niego okręgi, nakładamy farsz i zalepiamy pierogi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Wystarczają im zazwyczaj 2 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jak prawidłowo gotować pierogi . Specjał smakuje najlepiej po obsypaniu go cebulką podsmażonej z boczkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kuchnia