Smakosze.pl Przepisy Po prostu wsyp mąkę do wrzątku. Szkoda, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT

Po prostu wsyp mąkę do wrzątku. Szkoda, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

25 sierpnia 2024

Proste smażone placki pszenne z parzonego ciasta to doskonała przekąska na imprezę. Wystarczy podać je z dipami, by nakarmić gości, a ich przygotowanie nie kosztuje w ogóle wysiłku. Sekretem jest sposób przygotowania ciasta z użyciem wrzątku.

Smażone ciasto

Wszyscy miłośnicy pierogów doskonale wiedzą, jak ważna dla ciasta bez drożdży ani proszku do pieczenia jest temperatura wody. Gorąca aktywuje lepiej siatkę glutenową . Dzięki temu ciasto nawet bez żadnego spulchniacza wychodzi gładkie i sprężyste, a po obróbce termicznej – puchate.

Przaśne, smażone na głębokim tłuszczu placki nie są może synonimem przesadnie zdrowej diety, ale cóż poradzić, że są po prostu pyszne. To świetny sposób na przekąskę, którą można zaserwować od czasu do czasu. Dlatego sprawdzą się świetnie jako alternatywa dla chipsów czy paluszków, bo w tym kontekście wyglądają jak niemal zdrowa żywność.

kulki ciasta
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Moja mama powinna dostać medal za ten dżem. Robi go aż z 3 owoców

Placki z pszennego ciasta

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Aziza gotovit. Podobne dodatki towarzyszą często potrawom m.in. w Azji Środkowej i w kuchni tatarskiej . To one zainspirowały to danie.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Frytura do głębokiego smażenia

Smażenie placków

W garnku doprowadzamy do wrzenia 650 ml wody . Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem i przesiewamy. Dodajemy ją partiami do wrzątku.

Ciasto intensywnie mieszamy, aby dobrze się połączyło. W miarę, jak będzie stygnąć, można zacząć wyrabiać je ręką. Tak wyrabiamy, aż będzie jednolite i gładkie.

Z ciasta formujemy rulon, a następnie dzielimy go na 5-6 części . Formujemy je w kulki, które układamy na desce posypanej mąką i przykrywamy ściereczką, by odpoczęły przez ok. 15 minut.

Kulki rozwałkowujemy na placki o średnicy dopasowanej do naczynia do smażenia. W rondelku rozgrzewamy co najmniej 2-3 cm oleju o wysokim punkcie dymienia . Smażymy placki z obu stron, aż będą rumiane. Układamy usmażone w stosik, przekładając ręcznikiem papierowym, by wypił nadmiar tłuszczu.

Wypróbuj też przepisy na mięso z rosołu i sałatkę meksykańską .

kulki ciasta
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Strzelczyk wymieszał go z mięsem z rosołu. “Proste, a jakie pyszne”
W życiu nie jadłam lepszej zupy. Latem robię ją co drugi dzień
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy