Smakosze.pl Porady Podpaliłam zatyczkę od oleju i wbiłam w nią wykałaczkę. Powód zaskoczył całą rodzinę, teraz robią tak samo
Screen z filmu na kanale YouTube kitchen tips

Podpaliłam zatyczkę od oleju i wbiłam w nią wykałaczkę. Powód zaskoczył całą rodzinę, teraz robią tak samo

15 września 2023

Używanie oleju bywa kłopotliwe. Bardzo często, gdy próbowałam dodać go tylko trochę, butelka wcale nie ułatwiała mi zadania. Na szczęście znalazłam prosty trik, który pomaga dozować produkt znacznie wygodniej.

Sztuczka z zakrętką od oleju

Otwór w butelce oleju jest dość spory. Chwila nieuwagi wystarczy, by, zamiast wlać niewielką ilość tłuszczu, dodać go do potrawy całkiem sporo . Nim jednak zdecydujecie się na zakup specjalnych opakowań, zerknijcie na prostą sztuczkę, która rozwiąże problem.

Wystarczą zaledwie dwa narzędzia — zapalniczka i wykałaczka — i chwila uważnej pracy. Gdy po raz pierwszy spróbowałam byłam w szoku. Co trzeba zrobić? Zdradzam w dalszej części artykułu.

olej rzepakowy wydozujesz z łatwością.jpg
canva/shironagasukujira

Dozownik do oleju zrobicie sami

Odpowiednie uformowanie zakrętki od butelki oleju wcale nie jest trudne. Praktyczny dozownik uzyskamy poprzez ogrzanie korka płomieniem zapalniczki i wykonanie w nim otworu przy pomocy wykałaczki.

Podgrzany plastik z łatwością zmienia kształt, więc dzióbek powstanie w kilka chwil. Uważajcie tylko by nie poparzyć palców, a na koniec obetnijcie namiar wystającego plastiku. Teraz wlewanie niewielkich ilości oleju będzie niesamowicie proste.

Olej nie tylko do sałatek

Są tłuszcze, których podgrzewać się nie powinno. Olej lniany, słonecznikowy czy z pestek dyni lub winogron powinny być wykorzystywane jedynie do przyrządzania sosów sałatkowych. Smażenie potraw zdecydowanie korzystniej będzie prowadzić na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek w wersji rafinowanej.

W tym artykule podpowiadamy, jakie jeszcze tłuszcze można wykorzystać do smażenia . Ten natomiast wyjaśnia, czy zdrowsze jest masło czy margaryna . Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest oczywista.

Wlanie oleju będzie proste.jpg
canva/zeljkosantrac
Ta zagadka sprawia problemy większości dorosłych. Sprawdź, czy potrafisz podać prawidłową odpowiedź
Weź kiwi i wbij w nie mieszadełko do miksera. Szkoda, że nikt mi tego nie pokazał wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy