Smakosze.pl Przepisy Podpatrzyłam jak Wachowicz zapieka karkówkę z papryką i innymi frykasami. Taki obiad podam na Trzech Króli
Canva/cascoly, Facebook/Ewa Wachowicz

Podpatrzyłam jak Wachowicz zapieka karkówkę z papryką i innymi frykasami. Taki obiad podam na Trzech Króli

1 stycznia 2024

Jeśli lubisz karkówkę, to mam znakomity przepis na obiad z nią w roli głównej. Zrób to mięso jak Ewa Wachowicz, która karkówkę zapieka z papryką i innymi wybornymi produktami. Taki obiad będzie odpowiadał każdemu smakoszowi.

Karkówka od Ewy Wachowicz pełna smaku

Karkówkę często podajemy na obiad. Jednak bywa, że nie wychodzi tak, jakbyśmy sobie życzyli. Brak jej miękkości i soczystości. Jednak Ewa Wachowicz ma na to sposób. Robi karkówkę z papryką, marchewką, cebulą i w aromatycznych przyprawach.

Zróbcie karkówkę od Ewy Wachowicz na obiad i cieszcie się smakiem tego smacznego posiłku. Danie rozpływa się w ustach, a mięso jest delikatne i mięciutkie . Mięso w takim wydaniu będzie smakować małym i dużym smakoszom. Z przygotowaniem tego obiadu poradzi sobie nawet laik w kuchni.

karkówka
Canva/Vladimir Mironov
Zostały Ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, zrobisz z nich pyszny obiad, mało kto zna ten przepis

Jak zrobić karkówkę od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • mąka
  • smalec
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • ½ papryki czerwonej
  • 200 g boczku wędzonego
  • sól
  • 1 szklanka bulionu

Karkówkę nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprószamy majerankiem i kminkiem. Mięso smarujemy musztardą, wkładamy do pojemnika i zostawiamy w lodówce na całą noc. Następnego dnia karkówkę kroimy w centymetrowe plastry, obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, ziemniaki i marchewki kroimy w plastry. Cebulę siekamy w piórka, a paprykę kroimy w kostkę . Warzywa układamy na karkówce, a na warzywach boczek pokrojony w paski. Solimy i polewamy bulionem.

Karkówka od Ewy Wachowicz rozpływa się w ustach

Naczynie z mięsem przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy godzinę. Po upływie tego czasu danie gotowe jest już do podania . Mięso jest delikatne, soczyste i ma wyśmienity smak. Całości dopełniają warzywa i sos z pieczenia.

Ta potrawa będzie doskonała na rodzinny obiad. Danie jest tak smaczne, że szybko zniknie z talerzy. Chętnie sięgną po nie mali i duzi smakosze. Pisaliśmy o smacznej i taniej zapiekance, którą warto zrobić na obiad. Radziliśmy, jak przyrządzić surówkę z kapusty ze znakomitymi dodatkami.

karkówka
Canva/arfo

Źródło: ewawachwoicz.pl

Piorunujący początek roku w Lidlu. Przebili Biedronkę, od wtorku tłum ruszy po niewiarygodne okazje
To najgorszy rodzaj mięsa, jaki jest w sklepach. Polacy je kupują i nie mają o tym pojęcia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy