Ten przepis na buraczki na zimę znalazłam wiele lat temu w gazecie. Do dziś nie znam lepszego
Buraczki do obiadu można zrobić na wiele sposobów. Warto przygotować większą porcję, która będzie czekała na nas w spiżarce, jeśli zabraknie nam czasu na gotowanie. Składników ani czasu nie trzeba wiele.
Zamknij dodatek do obiadu w słoiku
Danie główne nie może się obejść bez warzyw. Im chłodniej jednak tym wybór świeżych produktów będzie coraz mniejszy. Warto zawczasu przygotować słoiki z pysznymi sałatkami, które ożywią wasz obiad i sprawią, że będzie on bogaty w witaminy i minerały.
Buraczki można zrobić na wiele sposobów, ale w zalewie są chyba najsmaczniejsze. Kilka składników wystarczy, by zarówno skutecznie zabezpieczyć je przed zepsuciem, jak i nadać im charakteru. Wcale nie będzie wymagało to wiele wysiłku.
Do dżemu z dyni zawsze dodaję ten owoc. Jest o 100 razy lepszy i idealnie pasuje do naleśnikówZnakomite buraczki w zalewie idealne na obiad
Połączenie słodkiego warzywa z papryką i cebulką będzie bardzo smaczne. O jego trwałość zadbamy, wlewając do słoików również prostą, ale nad wyraz aromatyczną, zalewę z dodatkiem cukru, który świetnie konserwuje produkty.
Składniki:
- 5 kg okrągłych buraków
- 1,5 kg czerwonej papryki
- 6 cebul średniej wielkości
- 220 g cukru
- 250 ml oleju rzepakowego
- 250 ml octu jabłkowego
- 20 g soli
Buraczki w zalewie są niemalże ekspresowe w przygotowaniu. Jeśli dysponujecie warzywami już ugotowanymi lub upieczonymi, cała praca zamknie się w 30 minutach. Dokładną instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.
Jak zrobić buraczki na zimę? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od ugotowania lub upieczenia buraków. Potrwa to w obu wypadkach mniej więcej godzinę. Jeśli decydujemy się na korzystanie z piekarnika, ustawiamy go na 200 stopni Celsjusza i zawijamy warzywa w folię aluminiową.
Ostudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o większych oczkach. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę nie większą niż 1 cm. Cebulę siekamy.
W garnku łączymy olej, ocet, cukier i sól. Podgrzewamy, mieszając. Gdy już cukier się rozpuści, wrzucamy cebulę i gotujemy wszystko przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy paprykę i powtarzamy podgrzewanie. Na koniec wrzucamy wiórki buraczane.
Wszystko gotujemy jeszcze do 5 minut. Teraz przenosimy zawartość garnka odo wyparzonych słoików, pozostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni od ich gwintu. Zakręcamy i pasteryzujemy.
Jak podawać buraczki w zalewie?
Warzywny dodatek pasuje e zarówno do dań mięsnych, jak i do roślinnych kotletów. Można też wrzucić do nich ciecierzycę i kaszę i zjeść taki prosty obiad z jednego garnka.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na dodatki do obiadu. Polecamy bardzo kremową marchewkę z groszkiem bez dodatku masła. Być może skusi was też prosta kapusta zasmażana.