Smakosze.pl Przepisy Podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej
canva/Dar1930

Podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej

13 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Flaki wołowe to danie rodem z PRL-u, które w dalszym ciągu cieszy się ogromną popularnością. Aromatyczne flaczki na rosole to sycąca i smaczna zupa, którą przygotujesz samodzielnie w bardzo prosty sposób. Poznaj podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej.

Flaki wołowe to już tradycyjna, polska zupa, przygotowywana często przez nasze babcie. Flaki wołowe możesz jednak zrobić samodzielnie według podstawowego przepisu, aby wrócić do smaku dzieciństwa i ugotować danie jak u babi. Flaki podaj z kromką świeżego chleba lub bagietką.

Tradycyjne flaki wołowe gotowane są na aromatycznym i rozgrzewającym rosole drobiowo-wołowym, aby dodać im mięso-warzywnego smaku. Do zupy dodaj również gałązkę lubczyku, który ma smak zbliżony do maggi, jednak nie zawiera soli i konserwantów. Całe danie koniecznie przygotuj również z suszonym majerankiem i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.

Kuchnia PRL-u to również wiele innych, smacznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na potrawę jak dawniej, tu poznasz przepis na zimne nóżki , idealne jako zimna płyta na święta i większe uroczystości.

Podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g flaków wołowych

  • duża cebula

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku

  • gałązka lubczyku

  • posiekana natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • 2 l rosołu drobiowo-wołowego

  • łyżka masła

Jak zrobić flaki wołowe jak dawniej?

Flaki wołowe umyj, oczyść, pokrój, przepłucz gorącą wodą, następnie włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj 30-40 minut, aż flaki będą miękkie, odcedź.

Posiekaj cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojone warzywa, oprósz je majerankiem, solą i pieprzem i smaż przez 3-4 minuty.

Esencjonalny bulion drobiowy

Źródło zdjęcia: canva/ Mariha-kitcen Rosół wlej do większego garnka, dodaj lubczyk, zagotuj. Do wywaru włóż obgotowane flaki i podsmażone warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Flaczki dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy