Smakosze.pl Przepisy Pokrój cukinię w plastry i zapiecz z tymi dodatkami. Każdy poprosi o przepis i dokładkę
Fot. YouTube/Weronika Domogród

Pokrój cukinię w plastry i zapiecz z tymi dodatkami. Każdy poprosi o przepis i dokładkę

16 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pierwszą cukinię ogrodnicy zbiorą na początku sierpnia. Dlatego już teraz poznaj przepis na smaczne danie z tego warzywa. Sprawdzi się jako przekąska na każdą okazję. Przygotuj ją, a nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć.

Cukinia pojawi się już za chwilę

Cukinia pojawia się na początku sierpnia, a sezon na warzywo trwa do końca lata. Właśnie wtedy jest najsmaczniejsza, a przygotowywane z niej dania smakują wybornie. Sposobów na nie jest naprawdę sporo, ale jednym z lepszych jest to na danie z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Oczywiście równie dobrze nadadzą się egzemplarze, które niemal przez cały rok dostępne są w sklepach.

Cukinia z pieczarkami to przekąska, która zadowoli każdego. Wypróbuj sposób, a będziesz musiała robić je bardzo często. Sposób jest łatwy i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Poniższy przepis zainspirował kanał Weronika Domogród w serwisie Youtube, z którego pochodzą użyte w artykule zdjęcia.

pieczarki na patelni.jpg
Fot. YouTube/Weronika Domogród
Zanim zamrozisz koperek, zrób z nim 1 rzecz. Będzie świeży, jakbyś dopiero go pokroił

Cukinia z kilkoma dodatkami

Najważniejszym składnikiem, jak nie trudno się domyślić, jest cukinia. Oprócz niej potrzebne są także inne dodatki, między innymi pieczarki. Przedstawiono je wszystkie wraz z proporcjami na liście, którą znajdziesz poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne, a później zrób z nich doskonałą przekąskę.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 8 pieczarek
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • suszona bazylia
  • mielona papryka słodka
  • sól

Cukinia z pieczarkami - przepis

Zacznij od dokładnego umycia cukinii. Następnie pokrój ją w plastry o grubości około jednego centymetra. Warzywo przełóż do miski i posyp solą.

Pieczarki i cebulę pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz pieczarki. Składniki przypraw bazylią i mieloną papryką. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Cukinie odsącz z wody i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmaruj wymieszaną z bazylią olejem. Następnie ułóż na nich pieczarki z cebulą, a całość obsyp startym na dużych oczach tarki serem.

Przez 20 minut zapiekaj przekąskę w temperaturze 140 stopni, a następnie obniż temperaturę do 100 stopni i zapiekaj ją przez 5 minut. Gotowe danie podawaj jako przekąskę, a bliscy poproszą o niejedną dokładkę. Sprawdź, jakie danie możesz przygotować z mandarynki oraz dowiedz się, jak poprawnie mrozić koperek .

przekąska z cukinii.jpg
Fot. YouTube/Weronika Domogród
Pokrój nektarynkę i połącz ją z kurczakiem. Taka sałatka to idealny obiad na upały
Promocja zaczęła się wczoraj rano. W Biedronce jest masło za darmo, trzeba się spieszyć
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy