Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zanim zamrozisz koperek, zrób z nim 1 rzecz. Będzie świeży, jakbyś dopiero go pokroił
Adam Moskal
Adam Moskal 16.07.2024 11:19

Zanim zamrozisz koperek, zrób z nim 1 rzecz. Będzie świeży, jakbyś dopiero go pokroił

Koperek w pudełku
Fot. YouTube/ Zielone Hobby

Mrożenie koperku wydaje się zadaniem banalnym, do którego nie trzeba przywiązywać zbyt dużej wagi czy uwagi. Ot, wystarczy posiekać roślinę, przesypać do pudełeczka i wstawić do zamrażalnika. Niestety taka praktyka może bardziej zaszkodzić niż pomóc. 

Klasyczne plastikowe pojemniki, jak kultowe już pudełka po lodach, mają jeden ogromny minus. Z jego powodu ten aromatyczny dodatek może stać się zwyczajnie niejadalny. Niżej zdradzam jak ja mrożę koperek i dlaczego zawsze wychodzi idealnie pyszny, jakbym go dopiero co pokroił. 

Koperek to skarb polskiej kuchni

Smak, zapach i wygląd koperku zna prawdopodobnie każdy. Najbardziej popularny latem, szczególnie jako dodatek do ziemniaków, sosów, kiszonek i zup. Charakteryzuje się oryginalnym aromatem i smakiem, które wzbogacają dania i zwiększają przyjemność z jedzenia.

Roślina ta wypełniona jest olejkami eterycznymi i innymi substancjami, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Koperek stymuluje wydzielanie żółci i soków, pobudza perystaltykę jelit, łagodzi dolegliwości związane z niestrawnością i wzdęciami, a także zmniejsza stany zapalne stawów.

Koperek
Fot. Canva/meteo021, Getty Images
Przechowuję koperek metodą „odwróconego słoika”. Jest świeży aż przez 4 tygodnie

Największy błąd podczas mrożenia koperku

Jeśli mrozisz koperek siekając go i po prostu wrzucając do plastikowego pojemnika, nie martw się. Też tak robiłem przez lata i nie wiedziałem, że jest to zły wybór. Te plastikowe naczynia wydają się bowiem idealnym sposobem na zachowanie świeżości i smaku żywności. Niewielu zdaje sobie sprawę, że jest na odwrót.

O ile ze świeżością nie mają kłopotów - z utrzymaniem smaku już tak. Materiał, z jakiego są wykonane, błyskawicznie pochłania zapachy (również te nieprzyjemne), które następnie mogą przejść na żywność w ich wnętrzu. Dlatego wsypanie koperku do pojemnika, w którym wcześniej znajdował się gulasz lub schabowe, może skończyć się niemiłą niespodzianką. Jak więc najlepiej mrozić koperek?

Najlepszy sposób na mrożenie koperku

Rozwiązanie tego mankamentu jest proste, tanie i skuteczne. Trzeba sięgnąć po jednorazowe woreczki strunowe, które można kupić w każdym sklepie. Po umyciu i posiekaniu koperku zostaje przesypanie go do worka, dokładne zamknięcie (dla pewności wiąże je jeszcze gumką recepturką, żeby żadne zapachy nie miały możliwości spenetrowania przyprawy) i włożenie do zamrażalnika.

Kolejnym plusem powyższego rozwiązania jest fakt, że worek o wiele łatwiej jest zmieścić i upchnąć w niewielkiej przestrzeni zamrażalki. Ograniczam więc zajęte miejsce, które mogę przeznaczyć na, chociażby kostki lodu - w upały wyjątkowo istotny element wyposażania każdej lodówki.

Koperek
Fot. Canva/Изображения пользователя Ahanov Michael