Smakosze.pl Porady Polacy ciągle dodają to do rosołu. Najgorszy możliwy składnik
Fot. Shutterstock/KGBR

Polacy ciągle dodają to do rosołu. Najgorszy możliwy składnik

15 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Rosół jest tradycyjną zupą uwielbianą przez miliony Polaków. Według najnowszych doniesień okazuje się, że jeden z popularnych składników dania jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Czytaj dalej, a dowiesz się, co to za dodatek oraz dlaczego należy go unikać. Wskażemy ci także, jak pozbyć się związanego z nim problemem, aby rosół nie stracił na smaku.

Rosół, czyli ulubiona zupa Polaków

Nasza tradycyjna kuchnia bogata jest w polewki, a mówiąc językiem współczesnym - w zupy. Tą najbardziej lubianą i powszechną jest oczywiście rosół. Pojawia się nie tylko podczas niedzielnego obiadu , ale też podczas rodzinnych uroczystości. Jego smak zna i lubi każdy z nas.

Rosół , aby był smaczny, powinien składać się z kilku rodzajów mięs oraz sporej ilości warzyw. Wśród tych składników znajduje się jednak jeden, który co prawda nadaje daniu odpowiedniej barwy, ale jest bardzo niebezpieczny. Zawarta w nim substancja może powodować nowotwory.

cebula.jpg
Fot. Canva/gokhanilgaz
Nie sznurek, nie piekarnik, grzyby susz tylko tak. Patent zasługuje na medal

Tego składnika unikaj jak ognia

Wiele gospodyń do rosołu oprócz marchewki, selera, pora i pietruszki dodaje także opaloną cebulę . Ten składnik nadaje wywarowi piękny i klarowny złoty kolor. Niestety, według ekspertów cebula w tej postaci jest szkodliwa i niebezpieczna dla organizmu.

Podczas opalania cebuli nie tylko karmelizują się jej warstwy, ale dochodzi także do zwęglenia jej zewnętrznych powłok. Zwęglone części zawierają toksyczny związek akrylamid, który może zaburzać pracę układu nerwowego, a w dodatku jest rakotwórczy. Kiedy więc tak przygotowane warzywo długo gotuje się w garnku z zupą, szkodliwe związki dostają się do potrawy. Czy to oznacza, że w ogóle nie można dodawać takiej cebuli do rosołu?

Cebula do rosołu tak, ale węgiel nie

Pomimo szkodliwość przypieczonej cebuli możną dodawać ją do rosołu, bo to między innymi dzięki niej smakuje aż tak dobrze. Należy jednak przestrzegać kilku zasad. Jedna z nich mówi o tym, aby przed dodaniem warzywa obrać je ze zwęglonych warstw.

Drugą z kolei stosują kucharze w najlepszych restauracjach. Podczas przygotowywania cebuli do rosołu nie obierają jej z łupiny, tylko dokładnie myją warzywo i dopiero wtedy dodają ja do zupy.

Taki zabieg, choć wydaje się dziwny, ma swoje zastosowanie, ponieważ rosół przybiera głęboki złoty kolor i smakuje obłędnie dobrze . Wypróbuj ten patent, a już nigdy nie przyrządzić tradycyjnej zupy inaczej. Pamiętaj także, aby nigdy nie dodawać zwęglonych fragmentów cebuli.

Sprawdź także przepis na doskonałą surówkę z kapusty oraz na naleśniki biszkoptowe .

ro sół.jpg
Fot. Canva/FoodieMedia
Zetrzyj korzeń, wsyp do wody i zagotuj. Napar ma takie właściwości, że będziesz pić codziennie
Wymieszaj żółtko z jogurtem i dodaj do rosołu. To poezja smaku, co z tego wychdzi
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy