Polacy dali się nabrać na „lody naturalne”
Lodziarnie serwujące lody "rzemieślnicze" oraz "naturalne" w większości tak naprawdę nie różnią się niczym, od zwykłych budek ze świderkami. Polskie prawo handlowe nie ma bowiem sprecyzowanych powyższych terminów na lody, więc przedsiębiorcy mogą wykorzystywać tę lukę. Lepiej dokładnie sprawdzić lokal, zanim zje się w nim coś smacznego.
Nie ma nic lepszego niż kilka gałek lodów w czasie lata. Długie spacery w mocnym słońcu wykańczają, więc wiele osób decyduje się na zastrzyk energii po wizycie w lodziarni.
Okazuje się jednak, że wiele tego typu przybytków nie serwuje lodów przygotowywanych na miejscu przez sprzedawcę. Większość z nich jedynie zaopatruje się w gotowe półprodukty i sprzedaje je z etykietą "lody rzemieślnicze".
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Oszukane lody
Lody naturalne reklamowane są przez sprzedawców jako ręcznie robione słodycze, które wykonane są z najlepszych jakościowo składników. Pasja włożona w ich przygotowanie jest dodatkowym walorem poprawiającym smak.
Niestety jak wynika z tekstu na portalu newsy.gotujmy.pl, większość lokali oferujących takie specjały zwyczajnie żeruje na braku wiedzy klientów. W praktyce wszak lody "rzemieślnicze" nie różnią się niczym, od innych masowo produkowanych lodów.
Znaczna większość lodziarni w całym kraju już od jakiegoś czasu nie zajmuje się robieniem lodów od podstaw. Preferują kupne zamienniki od hurtowni, które są tańsze, łatwiejsze w obróbce i mniej czasochłonne.
Jak smakują prawdziwe lody?
Lody zrobione w tradycyjny sposób powinny być kremowe, intensywne w smaku, miękkie, mało napowietrzone, a niewielka porcja powinna sycić - z uwagi na dużą zawartość tłuszczu.
Dobre jakościowe lody przygotowuje się nie na podstawie mleka, lecz ze śmietanki o dużej zawartości tłuszczu. Ich cena jest większa niż większości produktów, jednak w tym wypadku płaci się za doskonałą jakość oraz trud włożony w produkcję.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Fałszywe lody są często wykonane z gotowych kompozycji smakowych, past owocowych, a niekiedy wręcz z proszku, który po zmieszaniu z wodą i zamrożeniu, staje się lodami. Taki produkt nie smakuje dobrze i z całą pewnością nie jest zdrowy.
Źródło: bebuntoon, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl