Smakosze.pl Produkty Polacy jedzą na potęgę, a to najgorszy makaron. Ma mało błonnika i wartości odżywczych
Fot. Canva/sergheyryzhov

Polacy jedzą na potęgę, a to najgorszy makaron. Ma mało błonnika i wartości odżywczych

29 października 2024

Makaron jest nieodłącznym elementem rozmaitych dań. Jednak nie każdy produkt powinien trafiać na stół. Jaki jest najgorszy makaron? Niestety ten najbardziej przez nas lubiany.

Makaron w naszej kuchni

Makaron jest jednym z najbardziej popularnych produktów w kuchni polskiej. Musi znaleźć się w rosole i trafia też do innych zup . Jest składnikiem różnych sałatek, bywa też jedzony z sosami i warzywami. To produkt uniwersalny, bo można go przyrządzić na wiele sposobów.

Na rynku nie brakuje różnych rodzajów makaronu. Jednak nie każdy zasługuje na to, by zagościł w naszym jadłospisie . Warto bacznie przyjrzeć się temu, jaki produkt trafia na nasz stół. Niestety nadal chętnie jadamy makaron , który niekorzystnie działa na nasze zdrowie.

rosół z makaronem
Fot. Canva/arfo
Wymieszaj twaróg ze zdrową kaszą. Patent Wachowicz na sernik zachwyci rodzinę

Jaki jest najgorszy makaron?

Wiele osób wciąż chętnie wybiera biały makaron . Jest on wyrabiany z rafinowanej mąki pszennej. To produkt, którego raczej powinniśmy unikać, a nie się nim zajadać . To najgorszy makaron, po jaki możemy sięgnąć. Ma mało wartości odżywczych ze względu na proces rafinacji.

Pozbawia on makaronu błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Biały makaron powoduje też szybki wzrost cukru we krwi. To zwiększa nasz apetyt i jednocześnie sprawia, że jesteśmy zmęczeni. Niska zawartość błonnika nie zapewnia uczucia sytości . To też sprawia, że zjadamy dużo tego typu makaronu.

Jaki jest najlepszy makaron?

Warto wybierać makaron pełnoziarnisty. Zapewnia on uczucie sytości, jest bogaty w błonnik, który dobrze wpływa na układ trawienny . Jednocześnie pomaga regulować poziom cukru we krwi. Taki makaron bogaty jest w witaminy z grupy B, żelazo oraz magnez.

Makaron pełnoziarnisty ma niski indeks glikemiczny. To oznacza, że powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi . Zapobiega to gwałtownym spadkom energii. Warto wybierać makaron pełnoziarnisty, który nie zawiera cukru, czy soli. Pisaliśmy o zuchwałej kradzieży w jednej z poznańskich restauracji. Polecaliśmy sposób na pozbycie się robaków z grzybów .

makaron pełnoziarnisty
Fot. Canva/Peteers

Źródło: pysznosci.pl

Weź boczek i wsadź do wrzątku. Ten patent zasługuje na złoty medal
Ważna decyzja Dino. To ukłon w stronę klientów
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy