Polacy jedzą na potęgę, a to najgorszy makaron. Ma mało błonnika i wartości odżywczych
Makaron jest nieodłącznym elementem rozmaitych dań. Jednak nie każdy produkt powinien trafiać na stół. Jaki jest najgorszy makaron? Niestety ten najbardziej przez nas lubiany.
Makaron w naszej kuchni
Makaron jest jednym z najbardziej popularnych produktów w kuchni polskiej. Musi znaleźć się w rosole i trafia też do innych zup . Jest składnikiem różnych sałatek, bywa też jedzony z sosami i warzywami. To produkt uniwersalny, bo można go przyrządzić na wiele sposobów.
Na rynku nie brakuje różnych rodzajów makaronu. Jednak nie każdy zasługuje na to, by zagościł w naszym jadłospisie . Warto bacznie przyjrzeć się temu, jaki produkt trafia na nasz stół. Niestety nadal chętnie jadamy makaron , który niekorzystnie działa na nasze zdrowie.
Jaki jest najgorszy makaron?
Wiele osób wciąż chętnie wybiera biały makaron . Jest on wyrabiany z rafinowanej mąki pszennej. To produkt, którego raczej powinniśmy unikać, a nie się nim zajadać . To najgorszy makaron, po jaki możemy sięgnąć. Ma mało wartości odżywczych ze względu na proces rafinacji.
Pozbawia on makaronu błonnika, witamin z grupy B i minerałów. Biały makaron powoduje też szybki wzrost cukru we krwi. To zwiększa nasz apetyt i jednocześnie sprawia, że jesteśmy zmęczeni. Niska zawartość błonnika nie zapewnia uczucia sytości . To też sprawia, że zjadamy dużo tego typu makaronu.
Jaki jest najlepszy makaron?
Warto wybierać makaron pełnoziarnisty. Zapewnia on uczucie sytości, jest bogaty w błonnik, który dobrze wpływa na układ trawienny . Jednocześnie pomaga regulować poziom cukru we krwi. Taki makaron bogaty jest w witaminy z grupy B, żelazo oraz magnez.
Makaron pełnoziarnisty ma niski indeks glikemiczny. To oznacza, że powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi . Zapobiega to gwałtownym spadkom energii. Warto wybierać makaron pełnoziarnisty, który nie zawiera cukru, czy soli. Pisaliśmy o zuchwałej kradzieży w jednej z poznańskich restauracji. Polecaliśmy sposób na pozbycie się robaków z grzybów .
Źródło: pysznosci.pl