Wsyp do wody i umieść w niej grzyby. Robaki natychmiast uciekną
Jesień to prawdziwy raj dla grzybiarzy. Niestety czasem w przyniesionych do domu grzybach znajdujemy niechcianych gości. Jak pozbyć się robaków z grzybów? Jest na to sprawdzony i skuteczny sposób.
Niespodzianki w grzybach
Pod koniec października jeszcze wielu grzybiarzy wyrusza do lasów. Można tam zebrać smaczne okazy, które potem trafiają do naszej kuchni. Każdy grzyb cieszy i mamy nadzieję, że jest zdrowy i pyszny. Grzyby wzbogacają smak wielu potraw. Dusimy je i gotujemy.
Grzyby trafiają też do słoiczków. Marynowane mają wielu wiernych wielbicieli, a te suszone są doskonałe do sosów i farszów. Niestety czasem okazuje się, że przyniesione leśne skarby są robaczywe. Wiele osób wyrzuca takie grzyby. Natomiast inni próbują ratować takie okazy.
W tym roku na Wszystkich Świętych podam gołąbki w takiej wersji. Są szybsze niż tradycyjneJak pozbyć się robaków z grzybów?
Od razu pojawia się pytanie, czy można jeść robaczywe grzyby? Czy są one szkodliwe dla naszego zdrowia? Mykolodzy radzą, by nie zbierać grzybów, po których od razu widać, że są robaczywe. Lepiej szerokim łukiem omijać stare, miękkie i ponadgryzane okazy. Takie grzyby z przyjemnością zjedzą ślimaki i owady.
Natomiast, co zrobić, gdy nie widać, że grzyb jest robaczywy? Jak pozbyć się robaków z grzybów? Jeśli domyślamy się, że tylko pewna część jest robaczywa, to należy ją odciąć. Warto też dodać do wody sól. Co dalej zrobić z grzybami? Poniżej polecamy sposób na pozbycie się robaków z grzybów.
Sposób na smaczne i zdrowe grzyby
Grzyby kroimy i wrzucamy do miski z zimną wodą. Wcześniej wsypujemy 3 łyżki soli na litr wody. Grzyby zostawiamy w takiej kąpieli na 3 minuty. W tym czasie robaki powinny same wyjść z leśnych okazów. Dzięki temu prostemu sposobowi pozbędziemy się piasku i innych zanieczyszczeń. Jednak musimy mieć na uwadze, że w grzybach nadal mogą być pozostałości żyjątek.
Mogą się tam też znajdować ich odchody. Warto przemyśleć, czy chcemy spożywać takie grzyby. Poza tym namoczone nie będą się już nadawać do smażenia, mrożenia i duszenia. Ta metoda jest odpowiednia do grzybów, które będziemy marynować. Pisaliśmy o drogich produktach spożywczych ze sklepu o. Rydzyka. Informowaliśmy, jakie gotowanie dania z Żabki poleca dietetyk Wrzosek.
Źródło: pysznosci.pl