Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Polski wyrób na liście najsmaczniejszych wypieków na świecie. Potrzebujesz do niego tylko 3 składników
Fot. Canva/Jack N. Mohr

Polski wyrób na liście najsmaczniejszych wypieków na świecie. Potrzebujesz do niego tylko 3 składników

4 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Najstarszy, polski chleb znalazł się na liście najlepszych rodzajów pieczywa z całego świata. Doceniony został przez zagranicznych krytyków. Nawet nie uwierzysz, o jakie pieczywo chodzi.

Najstarszy polski chleb najlepszy

Redaktorzy serwisu CNN na liście z najlepszymi rodzajami pieczywa umieścili podpłomyk. To najstarszy rodzaj polskiego pieczywa, które występuje w formie cienkich, okrągłych placków oryginalnie wypiekanych na ogniu.

Krytycy docenili nie tylko smak tego zapomnianego chleba, lecz także jego prostotę oraz łatwość wykonania.

Podpłomyk to cudownie prosta przystawka, będąca częścią ogromnego drzewa genealogicznego płaskich chlebów - argumentowała Jen Rose Smith, redaktorka CNN.

podpłomyk.jpg
Fot. Wikimedia/Radosław Drożdżewski
Wbijam jajka w naczynia i wkładam do wrzątku. Śniadanie wiedeńskie to teraz hit

Podpłomyk - historia najstarszego chleba

Wyjaśnienia na temat tego, skąd pochodzi podpłomyk, należy zacząć od jego nazwy. Wzięła się ona stąd, że ten chleb był wypiekany pod płomykiem , czyli na żarze z ogniska. A to wskazuje, że jego historia może sięgać nawet czasu Słowian.

Pierwsze wzmianki o tym chlebie pojawią się jednak dopiero w XV wieku. Z czasem podpłomyk stracił na popularności, ponieważ zastąpił go chleb tworzony na zakwasie i drożdżach. Co ciekawe pieczywo typu podpłomyk można znaleźć także w innych zakątkach świata. Wymienić można, chociażby grecką pitę czy flamandzkiego flammkuchena.

Podpłomyk z trzech składników

Co ciekawe ten doskonały przysmak przyrządza się z trzech prostych i tanich składników. Wystarczy, że masz mąkę, wodą, i sól, a podpłomyk zrobisz sama. Wcale nie potrzebujesz do tego ogniska.

W dzisiejszych czasach można zastąpić piekarnikiem , a jeszcze lepiej, kiedy przyrządzisz go na kamieniu do wypiekania pizzy. Składniki połącz w jednolite i gładkie ciasto, a następnie uformuj z nich małe placki i piecz je do momentu zarumienienia. To bardzo proste, a smak nieziemski. Sprawdź przepis na wyborne śniadanie oraz zobacz, jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu .

podpłomyk wyrób.jpg
Fot. Wikimedia/Radosław Drożdżewski
Kroję cukinię w kostkę i podsmażam z tymi składnikami. Wychodzi coś tak pysznego, że głowa mała
Żadna bułka tarta. Kalafior z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy