Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję cukinię w kostkę i podsmażam z tymi składnikami. Wychodzi coś tak pysznego, że głowa mała
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.06.2024 07:51

Kroję cukinię w kostkę i podsmażam z tymi składnikami. Wychodzi coś tak pysznego, że głowa mała

cukinia
Fot. YouTube/Pysznenastole

Chcesz wiedzieć, co można zrobić z cukinii? Ja kroję ją, potem podsmażam i wkrótce cieszę się pysznym smakiem. Raz- dwa znakomity smakołyk jest gotowy. Zerknij na ten przepis i zrób go w swojej kuchni. 

Pyszny sposób na cukinię

Jadasz cukinię? Ja przepadam za smakiem tego warzywa i czekam, gdy młoda cukinia pojawi się na straganach. Robię z niej wiele potraw, ale ostatnio przyrządzam smaczny i prosty smakołyk. Wystarczy, że pokroję cukinię w kostkę, podsmażę ją z serkiem topionym, pachnącym koperkiem i czosnkiem.

Co z tego powstanie? Apetyczna pasta z cukinii z aromatycznymi dodatkami. Smakuje najlepiej ze świeżym pieczywem. Pasuje też do placków i naleśników. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Pyszne na stole. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

pasta
Fot. YouTube/Pysznenastole
Żadna bułka tarta. Kalafior z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować

Jak zrobić pastę z cukinii?

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 serek duży topiony
  • koperek 
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • pieczywo

Przygotowanie zacznij od pokrojenia cukinii w kostkę. Przełóż ją na patelnię, dołóż pokrojony serek topiony i wymieszaj. Dodaj posiekany koperek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie wymieszaj składniki.

Patelnię zdejmij z gazu, a jej zawartość przełóż do blendera. Wszystko zblenduj na gładką masę. Możesz dodać jeszcze trochę serka topionego. Gdy powstanie jednolita masa, zrób grzanki i posmaruj je pastą. Pastę z cukinii możesz podawać też z naleśnikami czy plackami. 

Pasta pełna smaku

Pasta z cukinii wychodzi smaczna, aromatyczna i warto podać ją jako przekąskę. Danie zrobisz w kilka chwil i zjesz ze smakiem. Taka pasta będzie pasowała do świeżego pieczywa, grzanek i możesz jeść ją na śniadanie lub kolację. 

Dlatego skorzystaj z tego prostego przepisu. Daje znakomity efekt w kuchni, a ja zajadam się tą apetyczną pastą. Każdemu polecam to danie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić gołąbki bez zawijania z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na smaczną zupę gulaszową. 

pasta z cukinii
 

Źródło: YouTube/Pysznenastole

Zdjęcia: screen YouTube/Pysznenastole