Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wbijam jajka w naczynia i wkładam do wrzątku. Śniadanie wiedeńskie to teraz hit
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.06.2024 09:03

Wbijam jajka w naczynia i wkładam do wrzątku. Śniadanie wiedeńskie to teraz hit

śniadanie wiedeńskie
Fot. YouTube/Chłopaki w kuchni

Wyborne śniadanie nie musi być trudne i czasochłonne. Poznaj sposób na śniadanie wiedeńskie, a szybko oszalejesz na jego punkcie. Przepis jest banalnie prosty, a danie, jakie z niego przygotujesz, jest wyśmienite. Koniecznie musisz go spróbować. 

Śniadanie jest najważniejsze

Śniadanie jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Nie można go pomijać, ponieważ dostarcza niezbędnej o poranku energii. To właśnie ono odpowiada także za nasze samopoczucie i poprawne funkcjonowanie.

Niektórzy jednak przez poranną gonitwę nie mają czasu i nie jedzą śniadań. Na szczęście istnieje przepis, który temu zaradzi. Przygotujesz z niego śniadanie wiedeńskie. Choć już sama nazwa może sprawiać wrażenie, że jest zbyt skomplikowane, tak naprawdę przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo. O tym przekonasz się, przygotowując to danie na pierwszy posiłek. 

jajko.jpg
Fot. Canva/v777999
Kroję cukinię w kostkę i podsmażam z tymi składnikami. Wychodzi coś tak pysznego, że głowa mała

Śniadanie z kilku składników

Śniadanie wiedeńskie oprócz łatwości w przygotowaniu i smaku, ma także inną zaletę. Zrobisz je bowiem z tanich i popularnych składników. Sprawdź listę umieszczoną poniżej i dowiedz się, co będzie ci potrzebne. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Chłopaki w kuchni, który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 pęczek szczypioru
  • pieprz 
  • sól

Przepis na śniadanie wiedeńskie

Każde jajko wbij do osobnej szklanki lub kokilki. Pamiętaj, że naczynie musi być odporne na wysokie temperatury. Następnie przypraw jajka pieprzem oraz solą. 

Umyty pęczek szczypioru drobno posiekaj. Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do zagotowania.

Kiedy woda będzie wrzała, umieść w niej naczynia z jajkami i w ten sposób gotuj je przez około 6 minut. Pamiętaj jednak, że żółtko musi pozostać płynne.  

Po ugotowaniu ozdób obsyp jajka szczypiorem i podawaj je z grzankami z masłem. Takie śniadanie wiedeńskie będzie smakowało doskonale. Sprawdź przepis na danie z cukinii oraz poznaj sposób na kalafiora bez bułki tartej

jajko w szklance.jpg
Fot. Canva/bunyarit