Pomysł na tani obiad – zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Szukasz pomysłu na tani obiad dla całej rodziny? Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym będzie idealna. Receptura nie jest skomplikowana, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Podajecie rodzinie, a zachwytom nie będzie końca.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym jest daniem, które nie wymaga zastosowania wyszukanych składników czy skomplikowanych technik kulinarnych. Przygotujesz je sprawnie, nie zrujnuje twojego portfela, a nawet wystarczy na dwa dni, jeśli będzie taka potrzeba. Czego chcieć więcej?
Przepis na doskonałą zapiekankę makaronową z mięsem mielonym
Składniki:
-
300 g ugotowanego makaronu penne lub fusilli
-
pół kilograma mięsa mielonego lub namoczonego w bulionie granulatu sojowego
-
400 g ulubionego sera żółtego
-
2 puszki pomidorów krojonych albo około kilograma świeżych
-
1 duża cebula
-
3-4 ząbki czosnku
-
1-2 łyżeczki bazylii lub oregano (opcjonalnie)
-
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym? Sprawdź nasz pomysł na tani obiad
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ugotowany makaron umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Żółty ser rozdrabniamy na tarce o większych oczkach. Cebulę oczyszczamy z łupiny i siekamy ją.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. P od koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę jeszcze podduszamy zawartość naczynia.
Partiami wrzucamy mięso mielone i przesmażamy je, aż zmieni barwę z różowej na szaro-brązową. Dodajemy pomidory z puszki. Jeśli używamy świeżych, wcześniej sparzamy je, usuwamy skórki i sok wraz z pestkami. Dopiero w takie postaci mogą trafić do garnka.
Ciepły sos pomidorowy z mięsem doprawiamy solą, pieprzem oraz zioła, jeśli ich używamy. Wylewamy go na makaron. Wierzch dania posypujemy przygotowanym wcześniej serem żółtym. Pieczemy przez 40 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na tani obiad z jednego garnka. Sprawdźcie np. tę recepturę na leczo z dodatkiem aromatycznej wędzonej papryki . Być może spodoba wam się też ten smaczny makaron z boczkiem i pieczarkami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sernik na zimno z serków homogenizowanych. Smak jak za dawnych lat
-
Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową
-
Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Mamy garść praktycznych wskazówek