Prawdziwa polska zupa grochówka
Grochówka to jedna z polskich, tradycyjnych zup. Niezwykle pożywna, gęsta i smaczna od lat cieszy się dużą popularnością. Polska grochówka przygotowywana jest na wywarze z żeberek, z dodatkiem boczku, warzyw i zasmażką. Nie należy więc do niskokalorycznych zup, jednak warto co jakiś czas przygotować niezwykle aromatyczne i proste danie dla całej rodziny.
Tradycyjna grochówka gotowana jest na żeberkach i boczku, ale możesz do niej dodać również pokrojoną w kostkę kiełbasę, która dodatkowo podkręci smak. Grochówkę można zaliczyć do dania jednogarnkowego, ponieważ posiada mięso, ziemniaki i inne warzywa. Jest niezwykle gęsta i pożywna, dostarczając energii na wiele godzin.
Zupa jest mocno mięsna, grochowa, a majeranek i inne zioła nadają jej wyjątkowego smaku i aromatu. Grochówka doskonale smakuje podana ze świeżym chlebem. Pieczywo moczone w wywarze z grochu i żeberek ma niepowtarzalny smak. Koniecznie musisz spróbować.
Przepis na zupę grochówkę dla 4 osób:
-
1/2 kg grochu łuskanego
-
1/2 kg żeberek wieprzowych
-
300 g boczku wędzonego
-
200 g ziemniaków
-
6 liści laurowych
-
2 łyżki majeranku
-
korzeń pietruszki
-
marchew
-
2 cebule
-
sól, pieprz
-
2 l wody
-
mąka pszenna do zagęszczenia
Jak przygotować prawdziwą polską zupę grochówkę?
Na początku przygotuj groch: umyj, zalej zimną wodą i mocz przez 3 godziny. Do garnka z grubym dnem włóż żeberka, zalej wodą i gotuj do miękkości, następnie wyciągnij mięso, obierz z kości i włóż do garnka. Dopraw liśćmi laurowymi, majerankiem, dodaj groch i gotuj godzinę na wolnym ogniu.
Przygotuj warzywa i zasmażkę: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie przesmaż na oleju i dodaj do garnka z żeberkami i grochem. Na małej patelni rozpuść masło i dodaj mąkę, smaż do uzyskania zasmażki.
Przygotuj boczek: mięso oddziel od skóry, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Do garnka z grochówką dodaj boczek i gotuj na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem, następnie stopniowo wlej zasmażkę mieszając. Zasmażka odpowiednio zagęści zupę. Smacznego.