Smakosze.pl Przepisy Prosta i pyszna surówka z ogórków kiszonych na słodko
Canva.com / Mariha-kitchen

Prosta i pyszna surówka z ogórków kiszonych na słodko

29 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiszone ogórki stanowią wbrew pozorom bardzo uniwersalny produkt - nie trzeba ich bowiem jadać jedynie jako przekąskę. Doskonale sprawdzają się chociażby jako składnik surówki. Poniższa receptura jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc każdy może jej spróbować.

Surówka z kiszonych ogórków może sprawiać wrażenie, że będzie kwaśna i mocno wytrawna. Wystarczy jednak dodać do niej jabłko oraz garść słodkich rodzynek, aby zneutralizować kwas kiszeniaków.

Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowym produktem, w końcu pełne są witaminy C, a także bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają naszą naturalną florę bakteryjną w jelitach. Dlatego warto jeść je jak najczęściej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z kiszonych ogórków

Chcesz ugotować szybki i prosty obiad? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych

  • 1 duże jabłko

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do sałatek

  • szczypiorek lub zielona cebulka

  • sól, pieprz

Ogórki odcedź z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż je do miski. Rodzynki namocz we wrzątku. Jabłko umyj, obierz i wytnij z niego gniazdo nasienne.

Pokrój jabłko w drobną kostkę i dodaj do ogórków. Gdy rodzynki odpowiednio napęcznieją, zlej z nich wodę i wrzuć do ogórków oraz jabłka.

Szczypiorek lub zieloną cebulkę posiekaj i dorzuć do reszty. Zalej surówkę oliwą, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i podawaj po krótkim schłodzeniu . Smacznego.

Surówka

Źródło: canva/HandmadePictures, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kuchnia-domowa.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy