Prosty pomysł na zupę kalafiorową. Nie zapomnij o wyjątkowym dodatku
Przedstawiamy prosty pomysł na zupę kalafiorową. Jest idealna na lato — lekka i pyszna. Nie zapomnij jednak o wyjątkowym dodatku, który doskonale podkreśli smak tej potrawy. Chodzi o koperek, który wyjątkowo dobrze komponuje się z kalafiorem. Nadaje orzeźwiającego aromatu i sprawia, że kalafiorowa wygląda naprawdę kusząco.
Lato to czas świeżych warzyw. Pozwólmy im zaistnieć także w zupach. Zamiast klasycznego rosołu czy krupniku, ugotujmy pomidorówkę na świeżych pomidorach, zupę z młodą kapustą, fasolką szparagową czy krem z karotki. Doskonałą propozycją jest też zupa kalafiorowa. Smakuje naprawdę doskonale, zwłaszcza jeśli doda się do niej trochę masła i koperku. Ten aromat nie ma sobie równych.
Prosta zupa kalafiorowa z koperkiem
Składniki:
1 duża cebula
2 łyżki oleju
2 l bulionu
1 marchewka
3-4 ziemniaki
1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki
2 łyżeczki masła
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie zupy kalafiorowej
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Zalej ją gorącym bulionem.
Marchewkę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do bulionu. Gotuj 5 minut. Kalafior oczyść, podziel na małe różyczki, dodaj do zupy z solą i pieprzem.
Zupę gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wtedy rozmieszaj kremówkę z mąką, rozprowadź ją częścią zupy, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do niej masło i drobno posiekany koperek. Wymieszaj, od razu podawaj.
Po więcej pomysłów na letnie zupy zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na zupę botwinkową, a także na zupę z dodatkiem kalarepy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
Smakowite kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Prosty sposób na tani i pyszny obiad
Najbogatszy sos do mięsa z niczego. Zrobisz go z najprostszych i najtańszych składników
Źródło: prostepesto