Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy zachwyci każdego. Bomba witaminowa na talerzu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.06.2022 17:38

Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy zachwyci każdego. Bomba witaminowa na talerzu

Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy zachwyci każdego. Bomba witaminowa na talerzu
canva/ KavindaF z Pixabay

Zupa z kalarepy po śląsku, czyli oberiba, jest pomysłem na proste, tanie i przepyszne danie dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i pełna smaku, a dzięki kalarepie również zdrowa. Poznaj przepis na śląską zupę z kalarepy.

Śląska kuchnia słynie z prostych, ale przepysznych dań. O ile roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą znamy wszyscy, tak nie każdy słyszał o oberibie, czyli zupie z kalarepy, która jest prawdziwym przysmakiem w sezonie.

Zupa z kalarepy ma gotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym ma genialny smak i jest bardzo aromatyczna. Zupę możemy również ugotować na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w błonnik, kwas foliowy, potas, żelazo i wiele witamin, między innymi w witaminę C, K i A. 100 g kalarepy to niecałe 30 kcal, dlatego też możemy ją jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

Przepis na zupę z kalarepy

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 młode kalarepy

  • marchewka

  • cebula

  • pół pęczka koperku

  • pół pęczka szczypiorku

  • 4 młode ziemniaki

  • świeży lubczyk

  • szczypta majeranku suszonego

  • sól, pieprz do smaku

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego

  • śmietana 18% do zabielenia

  • 4 łyżki masła klarowanego

  • łyżka mąki

Jak ugotować śląską zupę z kalarepy?

Kalarepę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Posiekaj również cebulę, a marchew pokrój w plasterki. Na dwóch łyżkach masła zeszklij cebulkę, następnie dodaj kalarepę i smaż kilka minut.

Dodaj ziemniaki, dopraw całość solą, pieprzem i smaż jeszcze chwilę. W garnku zagotuj bulion. Gdy smażone warzywa zaczną pachnieć, przełóż je do wywaru, dodaj lubczyk, majeranek i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

W tym czasie na patelni przygotuj zasmażkę: mąkę upraż z pozostałą ilością masła, wlej do zupy. Gdy warzywa będą już miękkie, do gotującej się zupy dodaj zahartowaną śmietanę, posiekany koperek i szczypiorek.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podaj. Z kalarepy przygotujesz również inne, pyszne dania, np. placki z kalarepy. Kalarepa jest również świetnym dodatkiem do surówek obiadowych.

Kalarepa
canva/pilipphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hajduczeknaturalnie.pl