Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy zachwyci każdego. Bomba witaminowa na talerzu
Zupa z kalarepy po śląsku, czyli oberiba, jest pomysłem na proste, tanie i przepyszne danie dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i pełna smaku, a dzięki kalarepie również zdrowa. Poznaj przepis na śląską zupę z kalarepy.
Śląska kuchnia słynie z prostych, ale przepysznych dań. O ile roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą znamy wszyscy, tak nie każdy słyszał o oberibie, czyli zupie z kalarepy, która jest prawdziwym przysmakiem w sezonie.
Zupa z kalarepy ma gotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym ma genialny smak i jest bardzo aromatyczna. Zupę możemy również ugotować na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.
Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w błonnik, kwas foliowy, potas, żelazo i wiele witamin, między innymi w witaminę C, K i A. 100 g kalarepy to niecałe 30 kcal, dlatego też możemy ją jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Przepis na zupę z kalarepy
Składniki na 4-5 porcji:
2 młode kalarepy
marchewka
cebula
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
4 młode ziemniaki
świeży lubczyk
szczypta majeranku suszonego
sól, pieprz do smaku
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
śmietana 18% do zabielenia
4 łyżki masła klarowanego
łyżka mąki
Jak ugotować śląską zupę z kalarepy?
Kalarepę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Posiekaj również cebulę, a marchew pokrój w plasterki. Na dwóch łyżkach masła zeszklij cebulkę, następnie dodaj kalarepę i smaż kilka minut.
Dodaj ziemniaki, dopraw całość solą, pieprzem i smaż jeszcze chwilę. W garnku zagotuj bulion. Gdy smażone warzywa zaczną pachnieć, przełóż je do wywaru, dodaj lubczyk, majeranek i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
W tym czasie na patelni przygotuj zasmażkę: mąkę upraż z pozostałą ilością masła, wlej do zupy. Gdy warzywa będą już miękkie, do gotującej się zupy dodaj zahartowaną śmietanę, posiekany koperek i szczypiorek.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podaj. Z kalarepy przygotujesz również inne, pyszne dania, np. placki z kalarepy. Kalarepa jest również świetnym dodatkiem do surówek obiadowych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad
Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją
Pomysł na tani obiad - zapiekanka makaronowa z serem i mięsem mielonym
Źródło: hajduczeknaturalnie.pl