Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty
Canva / Mariha-kitchen

Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty

5 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Kapuśniak z młodej kapusty jest jednym z tych dań, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Specjał charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Domownicy momentalnie go spałaszują.

Wyśmienity kapuśniak jest jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają tę zupę z miłą chęcią. Oczywiście najlepiej wykorzystać w niej młodą kapustę.

Smakowity kapuśniak z młodej kapusty

Nie da się ukryć, że kapuśniak sam w sobie jest znakomitą propozycją obiadową. Jakiś czas temu prezentowaliśmy tradycyjną recepturę na zupę, w której króluje kapusta . Tym razem postawimy na przepis z dodatkiem młodych warzyw.

Kapuśniak z młodej kapusty jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z poniższym przepisem . Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

  • pół główki młodej kapusty

  • 350 g młodych ziemniaków

  • marchewka

  • 45 ml oleju roślinnego

  • cebula

  • 250 g kiełbasy wiejskiej

  • 90 ml białego wina

  • 1,5 l bulionu

  • 3 g kminku

  • 1 g cząbru

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pęczek koperku

  • 30 g mąki

Niezawodny przepis na kapuśniak z dodatkiem młodych warzyw

Na początku kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Ziemniaki szorujemy i kroimy w niewielką kostkę. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z kolei cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.

Do cebuli dodajemy również kiełbasę. Oczywiście wcześniej musimy ją pokroić. Całość wzbogacamy o kapustę, ziemniaki oraz marchewkę. Po kilkunastu minutach dodajemy białe wino. Składniki zalewamy bulionem. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na tę bazę pod zupy .

W garnku umieszczamy przyprawy. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Mąkę podsmażamy na patelni. Kiedy się zarumieni, dodajemy olej i mieszamy .

Mąkę z olejem wzbogacamy o niepełną szklankę zupy. Całość energicznie rozrabiamy, by pozbyć się wszelkich grudek. Gotową mieszankę dodajemy do garnka z zupą . Specjał podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Na koniec kapuśniak doprawiamy posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy