Smakosze.pl
Kapuśniak

Canva.com - Lilechka75

Najpyszniejszy i banalnie prosty przepis na tradycyjny kapuśniak

27 Marca 2021

Autor tekstu:

Agata Kaszuba

Udostępnij:

Kapuśniak, to dobrze znana choć ostatnio trochę zapomniana zupa. Idealnie sprawdza się w porze jesiennej i zimowej, gdyż doskonale rozgrzewa i podnosi odporność organizmu. Więc jeśli czujesz, że bierze Cię jakieś nieproszone przeziębienie – nie ma n

Zupa ta jest bardzo często mylona z podhalańska kwaśnicą, jednak te dwie potrawy delikatnie się od siebie różnią. Kwaśnica również jest gotowana na kiszonej kapuście i jej soku, jednak mięsem które powinno zostać użyte jest baranina. Podaje się ja jako klarowny wywar, mogą się w niej znajdować tylko żeberka baranie i najwyżej ziemniaki. Podstawowa różnica polega na tym, że nie dodaje się do niej innych warzyw, a potrawa jest bardzo mocno kwaśna i dość tłusta. Natomiast kapuśniak jest łagodniejszy w smaku. Również korzysta z dobrodziejstw kiszonej kapusty, jednak świetnie odnajduje się w towarzystwie innych warzyw takich jak marchewka i seler. Kapuśniak jest w pewnym sensie łagodniejsza wersją kwaśnicy.

Zdrowie zamknięte w beczce

Zupę przygotowuje się z kiszonej kapusty, której historia sięga aż do XVII wieku. Pierwsze wzmianki o tym półprodukcie, pochodzą od żeglarzy, którzy wręcz lubowali się w kapuście zamykanej w beczkach. Po pierwsze długo była zdatna do spożycia, a po drugie i najważniejsze – była i nadal jest bardzo zdrowa. Chroni przed różnymi schorzeniami, takimi jak szkorbut , łagodzi bóle reumatyczne i pomaga przy owrzodzeniach. Zmniejsza również poziom cholesterolu we krwi, usprawnia procesy trawienia oraz wspomaga układ krążenia i serce. Panie chwalą sobie kapustę kiszoną, jako wspomagacz pięknej i gładkiej cery.

Oprócz tego kwaszona kapusta jest bogata w witaminę C, potas, magnez oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego, jest zalecana przy profilaktyce zachowania odpowiedniej flory bakteryjnej jelit, czyli wspiera działanie układu pokarmowego i trawiennego. Świetnie sprawdza się także podczas diety, gdyż jest źródłem naturalnego błonnika. Sok z kapusty łagodzi działanie kwasów oraz soli, więc sprawdza się jako środek łagodzący ból przy różnych dolegliwościach wrzodowych.

Tak naprawdę, spożywanie kwaszonej kapusty niesie ze sobą same zdrowotne plus – oczywiście, w przypadku, gdy mamy pewność, że nasz organizm jest zupełnie zdrowy. W innym wypadku jej zbawienne właściwości mogą obrócić się przeciwko nam i zaszkodzić. W przypadku nadciśnienia tętniczego, chorób żołądka i nerek nie jest zalecane spożywanie zbyt dużej ilości tego produktu.

Przepis na tradycyjny kapuśniak

Kapuśniak nie wymaga żadnych wyrafinowanych zdolności kucharskich. Jest to zupa prosta, łatwa, szybka i przyjemna do przyrządzenia.

Do przygotowania kapuśniaku potrzebujesz następujących produktów:

30 dag wędzonego boczku1 kość wędzona70 dag kapusty kiszonej3 marchewki2 pietruszki6 ziemniakówliść laurowyziele angielskie2 ziarenka jałowcasól, pieprzmajeranek

Zacznij od zalania wędzonej kości zimną wodą. Dodaj ziele angielskie, jałowiec oraz liść laurowy – doprowadź do wrzenia. Kiszoną kapustę pokrój na mniejsze nitki i obmyj pod wodą. Zostaw go do siąknięcia. Na tarce z grubymi oczkami potarkuj marchewkę oraz pietruszkę. Ziemniaki możesz tradycyjnie pokroić w kostkę lub również zetrzeć, tak samo jak warzywa. Tak uszykowaną warzywną mieszankę dodaj do wrzątku. Gdy już dodatki zmiękną, to najwyższa pora wrzucić do garnka poszatkowana kapustę.

Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. W tym czasie, na patelni podsmaż boczek. Zarumienione i chrupiące kawałki dodaj do zupy - razem z wytopionym tłuszczem. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Potrawa jest gotowa, gdy wszystkie składniki zmiękną. Jeśli jest za mało kwaśna, można dolać soku z kapusty. Pamiętaj jednak, żeby zrobić to dopiero gdy zupa ostygnie – inaczej stracimy zdrowotne właściwości soku!

Podawaj ciepłą zupę razem z dużą ilością składników obecnych w garnku. Potrawa powinna być bogata i sycąca. Możesz również dodać trochę gotowanej kaszy pęczak lub małe, chlebowe grzanki podsmażone z symboliczną ilością masła i czosnku.

Agata KaszubaAutor

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >