Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na syrop do herbaty z cytryny i imbiru
canva/pixelshot

Prosty przepis na syrop do herbaty z cytryny i imbiru

8 listopada 2021

Zarówno cytryna, jak i imbir mogą wesprzeć nas w sezonie jesiennym, kiedy nietrudno o przeziębienie. Warto przygotować z nich pyszny syrop, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciepłej herbaty i uczyni napar jeszcze bardziej rozgrzewającym.

Przepis na rozgrzewający syrop cytrynowo-imbirowy

Składniki:

  • 500 ml wody

  • 600 g cukru

  • 8 cytryn

  • 80 g świeżego imbiru

  • 1 spora laska cynamonu

  • 1 solidna łyżeczka goździków

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie myjemy , aby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia. Sparzamy wrzątkiem, a następie kroimy na plasterki. Imbir obieramy ze skórki i również kroimy.

Plasterki układamy w niewielkich, uprzednio umytych i wyparzonych słoikach. W garnku zagotowujemy wodę wraz z cukrem i przyprawami. Gorącym płynem zalewamy zawartość słoików.

Naczynie uzupełniamy miksturą, aż do wysokości przewężenia, tuż pod zakrętką. Dokładnie zakręcamy słoiki, a następnie wstawiamy je do zimnego piekarnika.

Rozgrzewamy piekarnik razem ze słoikami do temperatury 180 stopni Celsjusza . Słoiki trzymamy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut od momentu, gdy syrop zacznie wrzeć .

Po upływie tego czasu wyłączamy grzanie, a słoiki z syropem pozostawiamy w piekarniku, aż do ostygnięcia. Przechowujemy w ciemnym miejscu o stałej, niezbyt wysokiej temperaturze.

Sprawdźcie inne pomysły na wykorzystanie imbiru. Tu znajdziecie recepturę na pyszny rosół z jego dodatkiem, który rozgrzeje was w jesienne wieczory. W tym artykule natomiast wyjaśniamy, dlaczego warto dodać imbiru do kawy .

Syrop cytrynowo-imbirowy
Syrop cytrynowo-imbirowy

Źródło zdjęcia: canva/IngridHS

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy